Petrovdanski sabor na Švarcvaldu

0

Osveštavanje slavskih obeležja
 

Posle liturgije u hramu Svetog Arhangela Mihaila tradicionalna proslava nastavljena je na stadionu srpskog kluba Bratstvo u Šveningenu. Protonamesnik Milenko Marković je osveštao slavska znamenja ovogodišnjih domaćina članova porodica Adamović i Čuković iz Šveningena. Kumovi naredne slave su porodice Kovačević i Milošević iz Trosingena i Marković iz Filingena.
 

Čuvari običaja

Ovogodišnji Petrovdanski sabor ponovo su pomogli članovi Crkvenog odbora, omladinske zajednice, mnogi parohijani i kao i uvek sa mnogo ljubavi, članice Kola srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska". Protonamesnik Milenko Marković je zahvalio svima na pomoći i dobroj realizaciji ne krijući zadovoljstvo što se ovakvih običaji čuvaju i u rasejanju.

Kako tradicija nalaže pored dobre zabave i kulinarskog zadovoljstva Petrovdanski sabor je ujedno i sportski dan. Dugogodišnji trener FK Bratstvo Dalibor Saša Radojević otvorio je sportska takmičenja. U fudbalu se prijavilo sedam ekipa – četiri odrasle i tri dečje. Pored domaćih timova Obraz i Bratstvo takmičile su se članovi kluba "Nikola Tesla" iz Albštata i kao i veliki prijatelji Srba igrači iz Kameruna.

 

Prvo mesto osvojili su igrači Bratstva koji su pored pehara dobili i pečeno prase kao prvu nagradu, koje su u bratskoj ljubavi podelili sa ostalim takmičarima. Deci igračima su podeljene majice i pehari za trud tokom sabora. Stare srpske discipline bacanje kamena sa ramena kao i nadvlačenje konopca i ovoga puta su privukle veliku pažnju posetilaca.

Lepo toplo vreme uticalo je da svi budu dobro raspoloženi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here