Pijemo otrov, a nadležni ćute

0

Država je odlučila da reši problem oštećenog jalovišta u rudniku Stolice, u Kostajniku kod Krupnja, iz kojeg se duže od pet meseci izliva toksična jalovina. Radovi su zvanično počeli juče, a u Kostajnik je došao ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, sa stručnjacima RTB Bor i predsednikom krupanjske opštine Radom Grujićem.

Kataklizma: Milenko Stefanović
 

Ilić je obišao jalovište i najavio da će osim bagera koji je došao juče narednih dana ovde doći još teške mehanizacije.
– Želimo da trajno drenažno pokupimo sve vode, da ih potpuno izvučemo van jalovišta i na izlasku iz jalovišta napravimo jednu branu. Ono će tako da prezimi, a cilj je da ovim radovima prekinemo oticanje materijala iz jalovišta. Danas je počela prva faza radova koja će trajati od 30 do 45 dana i biće završena pre kraja godine. Vrednost ove faze je oko 15 miliona za potreban materijal, a RTB Bor radi besplatno – rekao je ministar Ilić posle obilaska jalovišta.
Na prilazu zatičemo portira Milenka Stefanovića, koji je, kako kaže, "čuvar jalovišta" i vešto nas vodi preko sivila jalovine dok noge, pomalo, utanjaju u pesak i sivu masu "zamešenu" od teških metala. Do 1993. je radio u Stolicama, a sada kao invalid rada zbog olova u organizmu suvereno gospodari brdima jalovine radeći za firmu koja mu duguje 15 plata.

Strepi od svakog Šušnja: Milojko Jovanović

– Bio sam ovde kada je u maju brana oštećena. Obilazio sam jalovište i izašao na malu branu kada je voda počela da preliva, a šuma da škripi. Krenulo je klizište, pokidalo kolektore, a onda je nastalo obrušavanje i ovaj jad. Tada sam trčao da upozorim ljude iz obližnjih kuća da će brana provaliti. Voda je tada našla put i ide sredinom jalovišta. Do tada je ovde jalovište bilo ravno kao tepsija, a vidi sad, pravi kanjon – priča Stefanović.
U prvoj kući do jalovišta živi Milojko Jovanović sa porodicom. Od maja nema čvrstog sna, a svaka jača kiša izaziva zebnju hoće li brana sasvim popustiti i gomila jalovine grunuti na njegovu kuću.
– Kad putem zatutnji kamion, skačem iz sna, mislim puče brana. Moju malinu na deset ari je jalovina uništila, u dvorištu gde je prošla trava ne raste. Suprugu, sedmogodišnju ćerku i mene od ovog smrada boli u glavi i prsima. Tražio sam od opštine pomoć da srede korito potoka i urade podzidu, jer je došlo na dva metra od kuće i dalje potkopava, ali još nema ništa. Vodu sam pre četiri meseca odneo na analizu, ali niko ništa ne javlja. Ne znam šta pijemo, ali u grlu svrbi – priča zabrinuto prvi komšija jalovišta.

Teški metali stigli i do Save
Teški metali su ploveći Kostajničkim potokom, "obogatili" i vode Korenite, Jadra, a početkom prošlog meseca nađeni su i u Drini nedaleko od njenog ušća u Savu. Siva voda i juče je tekla Kostajničkim potokom, a debeli nanosi sive mase u njegovom koritu i na obalama svedoče da će zaustavljanje isticanja jalovine biti samo prvi korak u predstojećem dugoročnom periodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here