Pink panteri prevarili kompjuter

0

Ovde potpisDokazi bez svedoka: Za Ilijom B. raspisana poternica
 

Za Ilijom B. je burna "karijera". On je 28. novembra 2005. učestvovao u oružanoj pljački zlatare u Ajzenštatu, teškoj oko 450.000 evra. Tada je prilikom bekstva maskirani pljačkaš, a sumnja se da je to Slavko P, pucao u lice Berndu R. Tada 22-godišnji mladić zadobio je teške povrede i mučio se narednih sedam godina uz stalnu negu, a onda je preminuo.

 

Pojačane provere

Nakon greške na osnovu koje je oslobođen Ilija B. naložena je provera svih podataka o otpuštanju zatvorenika u Austriji, objasnio je direktor Direkcije za idržavanje kazni Peter Pregtl.
On je kazao da se uvodi u teškim slučajevima i princip "šest očiju". Naime, do sada je bilo uobičajeno da najmanje dvojica službenika unose podatke u kompjuter. Međutim, kod teških kriminalaca ubuduće će podatke proveravati i direktor zatvora.

U međuvremenu, specijalna jedinica policije u austrijskoj pokrajini Burgenland uspela je da uđe u trag trojici pljačkaša. Potom su decembra 2006. Ilija B, Slavko P. i još jedan Srbin uhapšeni u otadžbini. Austrijska policija još tada bila je uverena da raspolaže sa dovoljno dokaza da im osim pljačke u Ajzenštatu na dušu stavi još nekoliko provala, ali i da su pripadnici bande Pink panter. Uprkos tome, srpske vlasti pustile su na slobodu dvojicu osumnjičenih, a u Austriji tvrde da su potom nastavili kriminalnu karijeru.

Slavko P. je kasnije osuđen na šest i po godina zatvora u Španiji zbog nekoliko pljački, a Ilija B. je uhapšen u Nemačkoj i osuđen na šest i po godina zatvora.

Nakon što je odležao polovinu kazne u Nemačkoj on je prebačen u Austriju.

 

Međutim, zaboravili su da u zatvorski računar unesu preostale tri godine koje je morao da odleži po presudi nemačkog suda. Zbog ove greške komjuter u zatvoru Garsten izračunao je pogrešan datum puštanja na slobodu Ilije B. On je potom otputovao u Srbiju, gde ga sada traže putem evropskog naloga za hapšenje.

Ispostavilo se da je Ilija B. oslobođen samo nedelju dana pre nego što je trebalo da svedoči u suđenju Slavku P. u Ajzenštatu i da je bio je krunski svedok tužilaštva.

Portparol tužilaštva u Ajzenštatu Roland Koh, međutim, ističe da će suđenje za pljačku i ubistvo protiv Slavka P. biti održano normalno. On tvrdi da postoji dovoljno dokaza. Istakao je da bi bilo bolje sa svedokom, ali se hrabri da u ovom slučaju taj nedostatak nije dramatičan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here