Ambasada Mađarske u Srbiji
Atila Pinter

Odlazeći ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, izjavio je da su odnosi Budimpešte i Beograda poslednjih godina postali veoma bliski, kao i da Mađarska podržava članstvo Srbije u EU, ali i da trenutno nije na dnevnom redu da Budimpešta eventualno revidira odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Pinter je za današnju “Politiku” rekao da Mađarska i Srbija treba sada da intenziviraju saradnju i zajednički planiraju kako bi se pred predstojeću zimu osiguralo da ni industrija, ni stanovništvo dve zemlje ne trpe posledice energetske krize u Evropi.

Ambasador je podsetio da je Budimpešta, u roku od samo 10 dana, nedavno pozitivno odgovorila Srbiji na njen zahtev da skladišti gas u Mađarskoj.

Mađarska podržava članstvo Srbije u EU, jer bi time Unija samo bila na dobitku, istakao je Pinter. On je rekao da trenutno nije na dnevnom redu da Budimpešta eventualno revidira odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ambasador Pinter, koji u oktobru napušta dužnost koju je obavljao osam godina, a pre toga je već radio u Beogradu od 2003. do 2007. godine, napomenuo da mu je nedavno jedan prijatelj rekao da je sad već Beograđanin i da je postao beogradski Mađar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here