Unsplash.com

Piraterija i drugi načini ilegalnog korišćenja usluga OTT TV, plaćenog premijum video sadržaja, kroz šerovanje pretplate koštalo je američke premijum kanale i OTT TV operatore više od devet milijardi dolara u prošloj godini, a očekuje se da bi do 2023. godine gubitak širom sveta mogao dostići 66 milijardi dolara.

To proizilazi iz istraživanja “Parks Associates”, kompanije koja je istražila posledice po video industriju i premijum televizijske kanale koji se mogu gledati samo uz pretplatu.

U prošloj godini gubitak zbog šerovanja pretplata na neki OTT TV servis naneo je štetu provajderima takvih usluga u visini od 9,1 milijardi dolara, a dodatnih 8,4 milijardi dolara je gubitak na osnovu piraterije video sadržaja.

Izveštaj navodi da su napori u borbi protiv piraterije od strane američkih vlasti trenutno usmerene na otkrivanje i smanjenje mogućnosti šerovanja pretplata OTT TV operatora.

Ilegalni ponuđači takvih usluga preko jedne kupljene pretplate OTT TV servisa nude većem broju korisnika korišćenje tih istih usluga, uz naplatu, čime ostvaruju veliku dobit. Međutim legalni OTT TV operatori i premijum kanali imaju zbog toga velike gubitke zbog izostanka pretplata.

“Parks Associates” je utvrdilo da čak pet odsto domaćinstava u SAD koristi tuđe pristupe uslugama OTTV i premijum kanala i šest odsto pristupa internet video sadržaju.

Zahvaljujući brojnim mogućnostima nadležne vlasti, kada to otkriju, momentalno ukidaju takve mogućnosti gledanja, pa neko ko se pretplatio kod pirata ostaje bez uplaćenih sredstava, a i mogućnosti daljeg korišćenja tih usluga. Zato je preporuka da se koriste samo usluge legalnih OTT TV operatora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here