Pirot zabranio mini hidrocentrale

D. Dekić - Vesti
0
Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odbornici Skupštine grada Pirota, usvojili su na današnjoj sednici zaključak o brisanju mini hidrelektrana iz Prostornog plana Pirota, u Parku prirode Stara planina.

Tokom zasedanja su ispred gradskog parlamenta protiv MHE protestovali aktivisti okupljeni oko Grupe građana “Odbranimo reke Stare planine” i “Saveza mesnih zajednica Stare planine”.

Odbornik Dušan Mitić je za “Vesti” ocenio da je većina u gradskom parlamentu, očito pritisnuta zahtevima građana koji protestuju danima i lokalne opozicije, odlučili da se iz novog prostornog plana uklone svih potencijalnih 58 lokacija za izgradnju MHE.

– Pritisnuta činjenicom da su iduće godine izbori, vlast je prihvatila ono što već godinama tražimo- ukazao je naš sagovornik.

On ističe da će biti tražen i moratorijum Ministarstva građevine na izdavanje novih građevinskih dozvola po osnovu sadašnjeg plana.

-Naš zahtev je i da Ministarstvo nađe rešenje za investitore koji već imaju građevinske dozvole. Mislimo da treba da im se nađu nove lokacije  ili da ih država obešteti- predložio je, uz napomenu da je to manji novac od onog koji je država nedavno dala za dužnike švajcarskim francima.
Savez MZ Stare planine i stanovništvo Toplog Dola i njihove komšije iz Temske, Dojkinaca i Zaskovaca, kao i ljubitelji prirode iz čitave Srbije već skoro tri nedelje danonoćno stražare na barikadama na mostu u Toplom Dolu i čuvaju Toplodolsku reku od izgradnje MHE.

ZS pozdravlja odluku

Zelena stranka pozvala je sve opštine i gradove u Srbiji da učine isto što i Pirot, a od Skupštine Srbije zatražila zakon koji bi predvideo rušenje svih već izgrađenih i onih MHE koje se trenutno grade.

Predsednik ZS Goran Čabradi je ukazao da je to sjajna vest, jer je Pirot  pored Despotovca i Paraćina, treći grad koji je shvatio svu pogubnost MHE i doneo odluku o zabrani njihove gradnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here