M. Topalović
Oskudevaju: Sanja, Vuk, Milena, David, Đorđe i Branislava

Početak nove školske godine većini dece je doneo radost, a pojedinim roditeljima zadao i velike probleme. Ne samo kako će deci obezbediti školski pribor, već i kako će im obezbediti užinu, topliju odeću, obuću… Mlada udovica Sanja Bartok (30) iz Gudurice, nadomak Vršca, i njenih šestoro mališana su među onima koji su dočekali prve školske dane nespremno.

Sanja, nažalost, deci nije mogla da obezbedi sve što im je potrebno, a da nevolja bude veća, to su i zbog velikog duga za struju i vodu, kod kuće u mraku, pa deca sada uče i pišu domaće zadatke pod svetlošću sveća.

– Sve nam je potrebno i dobrodošlo, ali najgore od svega mi je to što trenutno živimo kao u srednjem veku. Tačnije već više od dva meseca tako. Da bi nas ponovo priključili neophodno je da izmirimo sva dugovanja što iznosi preko 60.000 dinara (oko 500 evra). Tolika suma je za nas misaona imenica – rekla je zabrinuto Sanja Bartok.

Činjenica je da Sanja samo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka ne može izaći na kraj sa svim računima, kao i svakodnevnim potrebama svoje dece.

– Nažalost, ne mogu da radim, zaradim i makar malo olakšam našu situaciju. Dodavši na to da sam pre samo nedelju dana završila u bolnici u Beogradu na operaciji grla zbog teške infekcije, moraću sa aktivnostima da pričekam. Sve je počelo od obične upale grla, a potom je usledila temperatura, pa otok. Imam veoma loše zube, pa su mi lekari rekli da je možda od njih. Razdvajanje od dece mi je palo teže i od same operacije i oporavka. Mnogo ih volim i sve bih učinila za njih. Ali, situacija je takva da slabo stojimo sa garderobom i obućom, budući da su deca sve prerasla. Oni su dobro i zdravi što je najvažnije, ali eto život je težak i skup… – istakla je Sanja.

Ova mlada žena, pravi je borac, budući da je prošla kroz mnoge nedaće, kao i njeni mališani: 11-godišnja Ana, 10-godišnja Milena, devetogodišnji Đorđe, osmogodišnji Branislava, petogodišnji David i četvorogodišnji Vuk.

Ostavši rano bez supruga, koga je teška bolest odnela u 27. godini, mlada mama se našla na životnoj prekretnici jer je o šestoro mališana trebalo da vodi brigu bez ikakvih primanja. Njena teška sudbina, podsećanja radi, dotakla je u srce mnoge dobre ljude, kao i naše čitaoce koji su joj zdušno priskočili u pomoć. Samo zahvaljujući njihovoj prijateljskoj i izdašnoj ruci imaju bar sopstveni krov nad glavom. Sanjinim mukama, nažalost, tu nije kraj i sve dok ne reši probleme duga, težak teret će biti na plećima i njenih mališana.

Kako pomoći?

Poštovani čitaoci, ko može i želi da pomogne mladoj Sanji da izađe na kraj sa problemima, a pre svega reguliše bar deo dugovanja za struju, kako deca ne bi bila tužna i pisala domaće zadatke pod svećom, mogu stupiti sa njom u kontakt na adresu: Gradnikova 21, 26335 Gudurica, Vršac ili putem telefona na broj: +381 64 543 31 27. Donaciju iz Srbije je moguće uplatiti na Sanjin račun, otvoren u Erste baci: 340-32025517-36. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.