Pita sa kremom od banana

0

Teško za odoleti…
 

Za osam kriški potrebno je:

 

Sastojci:

(20 min., uz vreme za hlađenje • termička obrada 20–25 min)

* duboki pleh za pite s ravnom ivicom prečnika 23 cm; zrnevlje za pečenje

* pakovanje od 500 g prhkog testa

* 4 žumanceta od krupnih jaja

* 85 g kristal-šećera

* 4 supene kašike kukuruznog brašna

* 1/4 kašičice soli

* 450 ml punomasnog mleka

* 1 kašičica čistog ekstrakta vanile

* 3 zrele banane

* 1/2 supene kašike limunovog soka

* 360 ml slatke pavlake ili punomasne pavlake

* 3 supene kašike šećera u prahu


Testo možete ispeći dan ranije i dobro ga uviti u providnu foliju.

 

Priprema:

* Zagrejte pećnicu na 200˚ C (plin 6). Razvijte testo na površini posutoj brašnom u krug prečnika 30 cm i stavite ga u pleh. Isecite višak. Viljuškom izbušite površinu testa.

* Preko testa stavite mastan papir i ispunite ga zrnevljem za pečenje, pa pleh stavite u veći pleh. Pecite 15 min. ili dok se testo ne zazlati. Sklonite papir i zrnevlje pa ponovo izbušite testo. Vratite u pećnicu još 5–10 min. ili dok testo ne postane zlatno i suvo. Prebacite pleh s testom na rešetku i ostavite da se sasvim ohladi.

* U međuvremenu mutite žumanca, šećer, kukuruzno brašno i so dok se šećer ne otopi a mešavina postane svetložuta. U nju umutite mleko i vanilu. Prespite je u šerpu na srednju vatru i držite do pred ključanje mešajući da dobijete gladak gust krem. Smanjite vatru i mešajte dva minuta. Propasirajte kroz sitnu cediljku u činiju i ostavite da se hladi.

* Isecite banane na tanke kolutove i prelijte ih limunovim sokom. Poređajte ih preko testa, pa pokrijte kremom. Pokrijte pitu providnom folijom i držite u frižideru bar dva sata.

* Umutite pavlaku da dobijete meke vrške, pa po njoj pospite šećer u prahu i nastavite da mutite dok se ne stegne. Neposredno pred služenje kašikom prebacite šlag preko krema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here