EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Avdulah Hoti

Prošlo je mesec dana otkako je Pokret Samoopredeljenje pokrenuo zahtev za svrgavanje vlade Avdulaha Hotija, ali još uvek nije dobio podršku drugih parlamentarnih partija. Uprkos tome, stranka Aljbina Kurtija smatra da je obaranje Hotija samo pitanje dana.

Poslanica Samoopredeljenja Arberie Nagavci kaže da je rušenje vlade neizbežno.

– Kad god bilo koja stranka, bilo u opoziciji ili u vladi, odluči da podrži zahtev za svrgavanje vlade, to bi bila odluka u najboljem interesu Kosova, a ne kao podrška Pokretu Samoopredeljenje. Rušenje ove vlade je neizbežno, samo je pitanje dana kada će se to dogoditi, ali što se pre dogodi, to će biti bolje za Kosovo – rekla je Nagavci.

Dodaje i da se izjave premijera Hotija iz dana u dan menjaju radi dijaloga.

– Nažalost, već je jasno da se izjave premijera Hotija menjaju iz dana u dan. Obećao je da će se dijalog nastaviti samo radi konačnog priznanja. Ali, završilo se nečim što koči Kosovo u ostvarivanju njegovih ustavnih prava. Premijer Hoti nikada nije doneo platformu u Skupštinu, nikada nije dokumentovano Skupštini rekao koja su tačno pitanja po kojima Kosovo ne može raspravljati ili naši zahtevi koje bismo trebali podneti u vezi sa Srbijom. Njegove izjave su uvek bile vrlo uopštene, bile su takve da je pokušavao da pobegnu od istine da je on zapravo na zadatku koji mu je dodeljen na čelu vlade. Dakle, premijer Hoti je na ovom zadatku treba da realizuje projekte, koje je predsednik Tači već započeo – rekla je Nagavci.

Ona je bila je kritična i prema uključivanju jezera Gazivode u sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Srbijom.

– Nažalost, jezero Gazivode je stavljeno na pregovarački sto sa Srbijom bez ikakvih prava, pravnih, istorijskih ili diplomatskih. To u ovom slučaju pokazuje, na žalost, da stranke na vlasti pre svega imaju svoj partijski interes – rekla je Nagavci.

Osvrnula se i na dalju saradnji sa predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani.

– Tokom ovog vremena ona je na mestu predsednice parlamenta, naravno da smo imali saradnju. Verujemo i nadamo se da će se ova saradnja povećavati u budućnosti. Znate da smo kao PS učinili svoje stavove jasnim, doslednim i javno izraženim. Dakle, svi oni koji se osećaju blisko i veruju u naše principe i stavove voljni su i zainteresovani za saradnju. Svakako da je gospođa Osmani najglasnija žena i osoba koja već dugo stoji iza svojih stavova, očekujemo saradnju i dobrodošla je – zaključila je Nagavci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here