Pjongjang spreman za pregovore o nuklearnom programu. Povukli se SAD i Iran

0

Sarđivaće: Sergej Lavrov
 

Izaslanik severnokorejskog lidera Kim Džong Una ove nedelje je rusko predsedniku Vladimiru Putinu dostavio pismo u kojem vlasti Pjongjanga navode da će "sarađivati u rešavanju problema na poluostrvu", rekao je Lavrov.

 

"Dobili smo uveravanja od Pjongjanga da je spreman da bezuslovno nastavi pregovore" o svom nuklearnom programu", dodao je ruski ministar.

 

Pregovori između šest strana, među kojima obe Koreje, kao i SAD, Rusija, Kina i Japan, pokrenuti su 2003. godine ali su prekinuti tri godina kasnije kada je Pjongjang sproveo prvu nuklearnu probu. 

 

Povlačenje SAD-a i Irana

Američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif odlučili su da se povuku iz pregovora u vezi sa iranskim nuklearnim programom, čime su sudbinu tih pregovora učinili nejasnim samo četiri dana pre roka za postizanje konačnog sporazuma.

 

Članovi iranske delegacije su rekli da je Džavad Zarif otputovao iz Beča za Teheran, radi konsultacija.

 

Američki zvaničnici su pak rekli da je Keri na putu za Pariz.

 

U saopštenju SAD se navodi da je Kerijev "budući raspored putovanja još u fazi finalizacije, i da još nije utvrđeno kada će se on vratiti u Beč". Takvo saopštenje ukazuje da Keri, pre no što odluči da li će se vratiti pregovorima, čeka da vidi da li će se Zarif vratiti u Beč sa novim predlozima. U američkom saopštenju se takođe navodi da će se Keri konsultovati sa "evropskim partnerima" dok je u Parizu.

 

Diplomate kažu da i šefovi diplomatija Francuske i Velike Britanije odlaze iz Beča, nakon što su tamo danas stigli. Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izrazio je nadu da će se postići sporazum do ponedelja, pre novog sastanka sa Kerijem i francuskim ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusem. Hamond je takođe rekao novinarima da će mukotrpan put morati da se pređe ako se želi postizanje sporazuma pre roka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here