Pjontek može da bude najbolji strelac italijanskog kupa u poslednjih 30 godina

0
Kšištof Pjontek nastavio da rešeta mreže i po dolasku u Milan iz Đenove

Impresivni Poljak, od skoro napadač Milana, dao osam golova u samo tri utakmice, a predstoje mu dve u polufinalu između “rosonera” i Lacija.

Najbolji strelac italijanskog kupa svih vremena u jednoj sezoni (prvo takmičenje održano 1922) bio je Đanluka Vijali 1988/89. Postigao je 13 golova za Sampdoriju. Tim iz Đenove je sačuvao trofej koji je i godinu ranije osvojio pod vođstvom Vujadina Boškova. Istini na volju, sistem takmičenja je bio takav da su pobednik i drugi finalista odigrali po 14 utakmica, što je proslavljenom italijanskom napadaču dalo prostor da ispolji golgetersko umeće.

Kšištof Pjontek, koji igra debitantsku sezonu u italijanskom fudbalu, u samo tri utakmice je dosegao do osam pogodaka. Šest ih je dao u Đenovi, u kojoj je odigrao prvu polovinu godine, budući da je nedavno, u minulom zimskom prelaznom roku, stigao u Milan.

U trećem kolu, odakle je krenula, Đenova je na stadionu “Luiđi Feraris” preslišala drugoligaša Leče s 4:0. Pjontek je dao sve golove.

U sledećoj rundi, a to je bila šesnaestina finala, Đenova je opet bila domaćin. Namučila se s trećeligašem Virtusom Entelom. U osnovnom delu igre bilo je 2:2, Pjontek je postigao oba pogotka, a drugi, izjednačujući, četiri minuta pre kraja. U produžecima su se obe mreže zatresle još po jednom. Domaćin je ispao na penale.

Bio je to završetak puta za Đenovljane ali ne i za Pjonteka. Milan je u četvrtfinalu savladao Napoli na San Siru s 2:0. Poljski napadač je u svojoj prvoj utakmici za “rosonere” koju je počeo od prvog minuta postigao oba gola.

Večeras je Milan gost Lacija u prvoj utakmici polufinala. Revanš je tek kroz dva meseca.

U ta dva meča poljska senzacija ima priliku i da nadmaši Andreu Lacarija, koji je aktivan u 34. godini (igra u trećeligašu Fanu). Dok je bio u Atalanti, dao je devet golova u sezoni 2004/05. i to do četvrtfinala jer je u dve utakmice za odlazak među četiri najbolje Inter bio uspešniji u obe bez primljenog pogotka.

Atalanta se u četvrtfinalu sastala s Juventusom. U Bergamu je pobedila s 2:0, a u Torinu je bilo 3:3. Svih pet golova, a treći u revanšu u 90. minutu, za nju dao je Lacari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here