PKS

Više od 300 predstavnika kompanija iz prehrambene, metalske, građevinske industrije, IKT i sektora turizma iz 25 zemalja učestvovalo je na onlajn bilateralnim susretima CONNECTO 2020, koje su, u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), organizovali Privredna komora Srbije i Institut Mihajlo Pupin, u saradnji sa partnerima iz regiona.

Na virtuelnim sastancima od 28. do 30. jula učestvovale su čak 82 kompanije iz Srbije, a učesnici imaju veoma pozitivna iskustva nakon razgovora sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Skup je organizovan u saradnji sa kolegama EEN mreže iz Bosne i Hercegovine i regiona, a tokom tri dana sve firme su imale mogućnost da na jednostavan i efikasan način putem platforme identifikuju poslovne partnere, klijente i dobavljače i zakažu onlajn sastanke.

Važnost ovakvog načina povezivanja igra ključnu ulogu u vreme pandemije Covid-19 i problema sa kojima se suočavaju kompanije i privreda u celini. Većina poslovnih skupova se organizuje onlajn što predstavlja izazov kako za same organizatore, tako i za učesnike, a cilj nam je da podržimo firme da ostanu u kontaktu sa poslovnim partnerima i da nađu nove, objasnila je Katarina Momčilović Matić, iz Privredne komore Srbije.

Uz zahvalnost Komori i EEN na pozivu, Milun Stanojević vlasnik i direktor preduzeća „Znam Co“ koje se bavi izvozom i uvozom delova za auto industriju i poljomehanizaciju, ističe da se njegova firma delimično uskladila sa novom realnošću, kao i da predstoje tehnička prilagođavanja i edukacija za ovu vrstu komunikacije u budućnosti.

Ističe da je PKS efikasno reagovala i omogućila kompaniji da ostanu u globalnoj ekonomskoj trci.

– Od marta ove godine kada je počela intenzivnija upotreba novih tehnologija i digitalnih alata definitivno smo sagledali da je to perspektiva i imperativ u poslu. Onlajn susreti pomažu u pronalaženju novih partnera u novoj relanosti – istakao je Stanojević.

Sada je, po njegovim rečima, fokus na onlajn poslovnim aranžmanima sa partnerima kao ranije na poslovnim forumuma i drugim skupovima.

Ivana Čukanović, vlasnica kompanije “Zlatni čajevi” ima iskustva sa onlajn sastancima koji, kako ističe, mogu dosta da pomognu u traženju novih poslovnih partnera.

– Naročito je lako komunicirati sa inostranim poslovnim partnerima koji su navikli na sažete i konkretne razgovore. Smatram da bi bilo veoma korisno da se ovakvi sastanci organizuju po delatnostima na primer proizvodnja hrane-distributer-veleprodaja – maloprodaja – špedicija – ugostitelji . To su povezane delatnosti koje se mogu direktno povezati – ocenila je Čukanović.

Evropska mreža preduzetništva predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da poboljšaju i inoviraju svoje poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć. U prethodnih 12 godina preko 17.000 domaćih preduzeća je koristilo usluge ove mreže, a najveća zainteresovanost je bila za različite treninge, savetodavne usluge, kao i učešće u bilateralnim susretima i kompanijskim misijama.

Usluge EEN u Srbiji sprovodi Konzorcijum čiji je koordinator PKS, a partneri su Poslovni inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime