Placebo efekat ima i fizičku osnovu

0

Ovo otkriće moglo bi da pomogne iznalaženju novih načina borbe protiv bola i drugih poremećaja.

Koristeći specijalnu vrstu magnetne rezonance (fMRI), nemački stručnjaci su utvrdili da samo verovanje da je tretman protiv bola efikasan izaziva prekid signala bola u regionu kičmene moždine poznatom kao leđni rog. To ukazuje da se radi o "moćnom biološkom mehanizmu", zaključili su oni.

Vođa istraživanja Falk Ajpert i njegove kolege izložili su bolnoj vrelini mišice petnaestorice zdravih muškaraca i potom uporedili reagovanje kičmene moždine kod onih koji su mislili da su bolna mesta tretirana anestetičkim kremom i kod onih kojima je rreco da je u pitanju placebo.

Nijedna od krema uopšte nije bila delotvorna protiv bola,ali je kod ispitanika koji su verovali da dobijaju anestetičko sredstvo došlo do znatne redukcije nervne aktivnosti u kičmenoj moždini.

Osobina lažnih lekova, koji ne sadrže aktivne supstance, da ostvare pravi klinički boljitak dugo već muči doktore i nervira farmaceute. U kliničkim testiranjima medikamenata jednom delu ispitanika se obično daje eksperimentalni lek, a drugom placebo. Činjenica da se stanje često poboljšava i kod onih na placebu, otežava donošenje zaključka da li je lek koji se testira efikasan.

Placebo efekat je naročito jak kad se tretiraju neka stanja vezana za centralni nervni sistem, kao što su depresija ili bol. Stručnjaci tradicionalno na taj efekt gledaju kao na čisto psihološki, ali nemačko istraživanje pokazuje da u tome postoji i važna fizička komponenta.

Još nije jasno šta to smiruje signale bola u kičmi kada se primenjuje placebo. Ajpert pretpostavlja da je u pitanju dejstvo više hemijskih jedinjenja, uključujući i prirodne opijate, noradrenalin i serotonin.

 

Reč placebo potiče inače iz latinskog jezika i znači "udovoljiću".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here