SPC
Ispred novog hrama badnjak je palio vladika Andrej

Iako je značajan broj naših zemljaka spojio praznične dane da što duže u otadžbini Srbi su širom Austrije, u velikom broju, najradosniji hrišćanski praznik Božić tradicionalno proslavili odlaskom na praznične liturgije koje su služene u hramovima Srpske pravoslavne crkve i porodičnim okupljanjima. Na Badnje veče u hramovima SPC deljeni su osvećeni badnjaci. Redovi ispred hramova u Beču bili su dugi, a crkve pune vernika. U Beču je prvi put paljen badnjak i to ispred novog hrama Akatista Presvete Bogorodice, u 12. bečkom okrugu, gde su tek krajem prošle godine počele da se služe liturgije. Na radost brojnih vernika iz tog okruga badnjak je nalagao episkop Andrej. Svete liturgije u ponoć na Badnji dan i u jutarnjim časovima na Božić, služene su i u tri ostale bogomolje u Beču, Sabornom hramu Svetog Save, hramu Presvete Bogorodice i hramu Vasrsksenja Hristovog. Posebno svečano bilo je Sabornom hramu Svetog Save gde je pevao mešoviti hor “Kornelije Stanković” pod dirigentskom palicom Ive Mrvoš Anokić.

Prepuna Crkva Vaskrsenja Hristovog

Prethodno su, odlaskom u šumu po badnjak i njegovim unošenjem u domove, Srbi i u Austriji po starom običaju dočarali prazničnu atmosferu. Tako je i predsednik udruženja A:kultura, Milorad Samardžija sa sinom išao u seču badnjaka.

Vernici ispunili i Saborni hram Svetog Save

– Pripreme za proslavu Božića uveliko su počele još pre izvesnog vremena. Pre svega u duhovnom smislu. Pošto živimo u Beču i Parndorfu koji se nalazi na oko pola sata od glavnog grada Austrije, koristimo svaku priliku da, kada god je to moguće, odemo iz gradske vreve. U želji da što je moguće više sačuvamo mir, posebno za božićne i novogodišnje praznike, povlačimo se u manje mesto okruženo malim i velikim jezerom, vinogradima, prirodom gde uživamo u šetnjama i vožnjama biciklima – dodao je Samardžija.

On ne krije radost što deca, srednjoškolci, Lea i Sebastijan, sve više pokazuju interes za značaj božićnih praznika.

Poranili u šumu: Sebastijan i Milorad Samardžija

– Za mene je to zasigurno jedan od najlepših božićnih poklona. S obzirom na to da su rođeni u Austriji utoliko je važnije da ne izgube korene, osećaj pripadnosti, identiteta, jezika, kulture i tradicije koliko god je to u ovim uslovima moguće – navodi Samardžija.

Kaže da se po badnjak išlo na inicijativu sina Sebastijana pre svitanja u hrastovu šumu u blizini Parndorfa.

– Uz put smo našli i slame jer je ovo značajan poljoprivredni region, odsekli nekoliko grana šipaka sa još crvenim plodovima, sreli i propustili nekoliko srna i zečeva, doživeli fantastičan izlazak sunca i vratili se radosni da smo to uradili i doživeli. Badnjak je, naravno, do uveče ostao ispred zgrade, a posle smo ga uneli i postavili uz slamu, orahe i ostalo što tome prema običajima pripada. Potom smo zajedno večerali, pijukali i darivali jedne druge u zajedničkom iščekivanju Božića.

Praznici u zavičaju: Saša Božinović (prvi sleva)

Najlepše je u rodnom kraju

Naši ljudi koji su imali priliku da praznike provedu u domovini uživali su u tradicionalnoj proslavi u svojim rodnim mestima. Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča, sa porodicom Badnje veče je proveo u hramu Svetog Save u rodnom selu Rudna Glava.

– Badnje veče su organizovali crkva i Mesne zajednice. Ispred crkve su služeni čaj, kuvana rakija i vino. U samoj crkvi sveštenik Vlada je deci delio božićne paketiće. Radost mališana je bila velika, a 150 paketića je obezbedila Mesna zajednica. Posle službe i paljenja badnjaka ispred crkve je zaigrano kolo koje je trajalo do kasno u noć. Posle ponoći je naložena vatra iskorišćena da meštani peku meso uz koje su služeni kačamak i kiseo kupus. Ove godine je bilo prisutno mnogo nas koji živimo i radimo u dijaspori – prepričava Božinović i ističe da su Badnje veče i Božić najlepši “kod kuće”, u rodnoj Rudnoj Glavi.

Kraus u krugu porodice Tončev

Kraus u Srbiji

Božić je u Srbiji proslavio i Maksimilijan Kraus, šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije u bečkoj skupštini. On je praznične dane proveo u krugu šire porodice Tončev. Krausova supruga je rodom iz Srbije, iz porodice Točev, a austrijski političar je još jednom uživao u srpskoj božićnoj tradiciji.

Čestitke pravoslavcima

Državni vrh Austrije čestitao je Božić pravoslavcima. Predsednik Austrije Aleksander van der Belen je na zvaničnom Fejsbuk profilu poželeo “svima koji slave Božić divnu proslavu u krugu najmilijih i dobru i pre svega mirnu novu godinu”. Kancelar Karl Nehamer je na zvaničnom Fejsbuk i Tviter profilu napisao: “Želim svim pravoslavnim vernicima blagosloven i miran Božić.”

Ni gradonačelnik Beča Mihael Ludvig nije zaboravio svoje pravoslavne sugrađane. “Želim svim pravoslavnim hrišćanima srećan Božić!”, napisao je na svom Tviter nalogu. Istom porukom pravoslavnim vernicima u Austriji obratila se putem Tvitera i Pamela Rendi Vagner, liderka Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

Nekadašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe je kao i svake godine, čestitao Srbima Božić.