Planeta bi mogla da postane pakao

0

Foto: Ilustracija
 

Čovečanstvo ima još svega nekoliko godina da spreči katastrofalne posledice klimatskih promena koje će doneti najekstremnije vremenske prilike i delove sveta učiniti nemogućim za život, navedeno je u dokumentu UN.

 

U izvještaju koji je sačinilo 772. naučnika ističe se da će emisije "stakleničkih gasova", ako se pod hitno ne smanje, dovesti do značajnog podizanja nivoa mora te do velikih promena u temperaturama, koje će dramatično uticati na život ljudi i eko-sisteme.

 

Klimatske promene već su na delu i prijete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Severnoj Americi i smanjenjem proizvodnje i kvalitete hrane u Južnoj Americi.

 

Sumorne klimatske prognoze: Srbija će biti kao Sahara

 

Naučnici navode da je ovaj izvještaj UN do sada najozbiljnije upozorenje za čitav svet. Čovečanstvo je vrlo blizu trenutka u kome će biti prekasno – u kome će prosečne temperature u odnosu na predindustrijsko vreme porasti za dva stepena Celzijusa.

 

Ako pređemo ovu granicu, suočićemo se sa velikim promenama eko-sistema i živeti u "nepoznatom svetu sa strašnim posledicama". Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promena u poljoprivredi.

 

Osim u čistu energije, treba više ulagati u pripreme za posledice klimatskih promena. Tako bi neke zajednice odmah trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi jačati i različite službe za pružanja podrške, posebno siromašnim društvima. Poseban problem je činjenica da u nekim delovim sveta sve više nedostaju vode i hrane. Sa klimatskim promenama, brojna područja postaće još više sušna i vruća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here