Planeta na ivici uništenja zbog zapadnog kapitalizma

0

freakingnews.com
Svi sigurnosni nivoi su uveliko probijeni i planeta je ozbiljno ugrožena
 

 

Naučnici smatraju da je glavni krivac  za kritično stanje planete – kapitalistički sistem koji trenutno dominira u zapadnoj civilizaciji, jer ignoriše faktore koji su presudni za opstanak života na Zemlji.

Ovaj ekonomski sistem vodi ka neodrživoj budućnosti. Istorija  nas uči da su civilizacije rasle i razvijale se, držale se svojih vrednosti i onda se urušile, jer nisu bile spremne za promenu. To je tačka u kojoj se mi danas nalazimo – navode naučnici.

Veliko petogodišnje istraživanje pokazalo je rekordne  nivoe ugljen dioksida u vazduhu, a zbog narušavanja integriteta biosfere  biljne i životinjske vrste izumiru sto puta brže nego ranije!?

Možemo reći da je opstanak života na Zemlji doveden u pitanje – tvrde naučnici iz SAD, Švedske, Nemačke i Australije.

Istraživački tim kojim je rukovodio profesor Vil Stefen  pojašnjava da su  neki od  ključnih faktora za opstanak života na Zemlji već devastirani.

U četiri kategorije već su probijeni "sigurnosni nivoi" –  kritične su klimatske promene, vidiljiv je gubitak integriteta biosfere, kao i promene na tlu, a veliki su i nivoi fosfora u okeanima zbog korišćenja poljoprivrednih hemikalija.

Naučnici upozoravaju da ljudska rasa ne može da evoluira  dovoljno brzo da bi se prilagodila novom stanju na Zemlji.

Od 1950. do danas urbana populacija povećana je sedam puta, potrošnja energije pet puta, a količina hemikalija koja se koristi u poljoprivredi veća  je za osam puta.

Navedeni indikatori u porastu su od 1950. godine i ne pokazuju znakove usporavanja. Uporedno sa ekonomskim  razvojem, došlo je do ogromnog povećanja korišćenja resursa i samim tim i zagađenja.

Još veći problem od klimatskih promena jeste  uticaj čoveka na tlo i okeane pa time i na biljni i životinjski svet.

Ako se Zemlja zagreje za dodatnih pet ili šest stepeni  Celzijusa i nestanu polarne kape, to neće biti dobra vest za velike sisare poput ljudi.

Uvek će biti života na Zemlji, ali Zemlja neće biti dovoljno otporna da podnese nas -upozoravaju naučnici i zaključuju:

Nema dokaza da veliki sisar sa temperaturom od 37 stepeni  Celzijusa može brzo da  evoluira. Insekti mogu, ali ljudi ne mogu – i to je problem.

Rezultate svoje studije Stefen i njegov tim predstaviće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here