Planina kojoj ni teroristi ne mogu ništa

0

Planina Nanga Parbat, uprkos tome što nije bezbedna, i dalje hipnotiše alpiniste
 

Nanga Parbat visok je 8.126 metra i deveti je vrh sveta. Prvi put osvojio ga je Austrijanac Herman Bul 1953. godine, od kada je njegov uspeh uspelo da ponovi još samo nekoliko alpinista.

 

Ambicija alpinista je ne samo da se popnu na Nanga Parbat, nego i da na neki način nadmaše Bula. Medju njima je Italijan Simone Moro, koji je pokušao da deveti vrh sveta osvoji u sred zime, ali nije uspeo da svoju ambiciju i ostvari.

 

U junu prošle godine islamski pobunjenici ubili su na Nanga Parbatu deset alpinista, ali ni taj dogadjaj planinu nije učinio manje privlačnom za planinare.

 

"Nisam mogao da verujem, pitao sam se kako je moguće da su teroristi stigli do tamo. U Pakistanu sam bio šest puta i uvek sam imao sjajne odnose sa ljudima u toj zemlji", kaže Nemac David Getler.

 

Strani turisti moraju da imaju vizu da bi ušli u Pakistan, a kada uz peripetije uspeju da je dobiju, neretko zažale što si došli u tu zemlju, kaže pakistanski alpinista Ašraf Aman.

 

"Čim dodju u Pakistan, bezbednosne službe im, gde god da odu, postavljaju jako mnogo pitanja", kaže on.

 

Nanga Parbat ipak i dalje hipnotiše alpiniste: "Nanga nije samo planina, to je univerzum za sebe koji treba otkriti i istražiti", kaže Simone Moro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here