TO Zlatibor
Zlatibor je sinonim za uživanje

U starim zapisima ga zovu “Rujna planina”, a reporterka “Gardijana” ga je predstavila kao “srpsku verziju Alpa”. Ima Zlatibor još nadimaka i jednu veliku činjenicu – da ga gosti opsedaju tokom cele godine. Zato ga mnogi smatraju prestonicom srpskog planinskog turizma, čemu u prilog ide i nagrada koju je nedavno dobila zlatiborska Gold (Zlatna) gondola.

Otvaranem skijališta proteklog vikenda, na Zlatiboru je i zvanično počela zimska sezona. Zahvaljujući gondoli, turisti zimi lakše dolaze do ski-staza dok tokom ostatka godine mogu da uživaju u panoramskom razgledanju živopisnih pejzaža na putu od centra Zlatibora do njegovog najvišeg vrha, Tornika (na 1.496 m). Turistička organizacija Srbije dodelila je Gondoli najprestižnije priznanje u oblasti turizma u Srbiji (“Turistički cvet”) u konkurenciji organizacija za doprinos unapređivanju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga u 2021. godini.

– Gold gondola je od samog otvaranja prepoznata kao vodeća turistička atrakcija u Srbiji. Za prvih godinu dana prevezla je nekoliko stotina hiljada putnika. Sa svojih impresivnih devet kilometara trase, preuzela je titulu najduže panoramske gondole na svetu. Sa trenutnim kapacitetom od 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta, mnogobrojnim turistima pruža nezaboravan doživljaj i 25 minuta uživanja, koliko traje vožnja u jednom pravcu – ističu iz TO “Zlatibor” te dodaju da gondola ima jednu međustanicu na Ribničkom jezeru.

Tamo je inače, planiran razvoj projekta Novi Zlatibor kojim će se “razvijati turizam visoke kategorije, na preko 200 hektara zemljišta”.

Zapažena novina je i rekonstruisano jezero u centru, čija nova rasveta u obliku zvezdanog neba, kao i svetlosni snopovi koji imaju mogućnost promene boje svetlosnih efekata posebno oduševljavaju posetioce.

PRESTIŽNA NAGRADA: “Turistički cvet” za Gold gondolu

Opija borovinom

Izuzetne lepote, sa divnom klimom, Zlatibor je pravi planinski zavodnik koji opija mirisom borova i čistim vazduhom. Zima obiluje snežnim padavinama, tako da raspolaže odličnim uslovima za skijanje kako početnika, tako i iskusnih, profesionalnih skijaša. Ski centar Tornik (1.110-1.490 metara nadmorske visine) ima pet staza: Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan, ukupne dužine oko 10 kilometara. Sve staze su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ski-centar više ne zavisi od vremenskih uslova, a zimska sezona mu je produžena na 100 dana. Okviran ukupni kapacitet skijališta je 5.400 skijaša na sat. Ima šestosednu žičaru (3.000 skijaša na sat) i dva ski-lifta tipa sidro (2.400 skijaša po satu), ali i staze za mountin bike i cart, e-bike i bob na šinama tako da ljubiteljima adrenalinskih aktivnosti neće biti dosadno. Za “mirnije” tipove posetilaca, pravo otkriće biće obližnje veštačko Ribničko jezero, čija prirodna lepota i okruženje “pune baterije”.

– Za turiste koji vole pešačenje, šetnja do Tornika je idealna. Uz dobru fizičku spremu, potrebno je malo više hrabrosti i svaki korak će se višestruko vratiti lepotom prizora s vrha Tornika. Po sunčanom danu, odande se golim okom može videti Avala na severu, Durmitor na jugu, bosanski predeli i Jahorina na zapadu, kao i Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigote i Murtenica, selo Jablanica, Dobroselica, Stublo, Semegnjevo, naselje Zlatibor – nabrajaju u TO “Zlatibor” uz napomenu da je u ponudi raznovrsan sadržaj za najmlađe goste (dečje igralište, karusel (ringišpil), Dino i Avantura park i multifunkcionalni teren za košarku, tenis, mali fudbal i mini golf).

ADRENALIN-ZABAVA: Bob na šinama

Biseri prirode

Na stranu sve ovo, ono što “kupuje” turiste na Zlatiboru su skriveni biseri prirode o kojima često priča naš čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović, rodom iz zlatiborskog sela Ljubiš. Otkrijte, recimo, kako izgleda Gostiljski vodopad u kome se, po legendi, kupaju vile. I šta se to krije u odajama magične Stopića pećine zbog čega je godinama najposećeniji turistički lokalitet u Srbiji. Skoro podjednako “pod obavezno”, u podnožju Tornika treba posetiti predivnu jamu Prerast, poznatu kao Šupljica. Osim prirodnih lepota, treba videti i selo Sirogojno i možda kupiti džemper, koji se tamo štrika, a kakav su nosile Nensi Regan i Barbara Buš.

Ribničko jezero

Centar je pun kafića sa živom svirkom, tako da je zagarantovan i dobar noćni provod. Adut Zlatibora je i odlična gastronomska ponuda: sir, kajmak, jagnjeće pečenje i pršuta, a simbol kraja je komplet lepinja. Možete je jesti svuda, ali je original, tvrde mnogi, samo u Užicu, pa neka to bude povod da posetite ovaj grad bogate istorije.

– Zlatibor je idealno mesto za odmor. S jedne strane, uživaćete u potpunom miru i tišini, a s druge, u različitim turističkim sadržajima, koji mogu zadovoljiti i najzahtevnije turiste. Idite na neki od brojnih jednodnevnih izleta i upoznajte prirodne lepote, otkrijte priču o zlatnom boru po kome ova planina nosi ime kao i kulturno nasleđe kraja. Dobrodošli – pozivaju iz TO Zlatibor.

U blizini Zlatibora nalaze se Mokra Gora sa Šarganskom osmicom, Kusturičin Drvengrad, Tara i Zlatar, a nešto dalje su predivni Uvački meandri, manastir Mileševa iz 13. veka sa freskom Belog anđela..

Zlatna planina

Zlatibor je planina, iako je svi doživljavaju samo kao prostranu visoravan prebogatu borovima. Pod suncem dobija neverovatan zlatni sjaj, zbog čega Zlatibor zovu i Zlatna planina.

Magija Stopića pećine

Kad ste u ovom kraju, ne propustite da doživite pravu pećinsku magiju u Stopića pećini koja fascinira već ulazom, 18 metara visokim i 30 metara širokim. Pećina je duga 1.691 metar i kroz nju protiče Trnavski potok, a sastoji se od pet celina: Velika sala s kadama, Svetla i Tamna dvorana, Rečni i Kanal s kadama. Zaštitni znak su joj bigrene kade, nastale taloženjem krečnjaka, koje formiraju kosi zid preko koga se voda stalno preliva. Kuriozitet je da je fotografija, koja prikazuje ove bigrene kade, proglašena za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra na svetu!

Lepotu pećinskog vodopada, visokog 10 metara, teško je rečima opisati. U ovom, inače najvećem podzemnom vodopadu na Balkanu, skrivali su se hajduci, četnici i partizani te je zato nazvan – Izvor života. Jedan deo pećine je osvetljen belim led svetlima, a doživljaj upotpunjuje i podvodna rasveta. Iako je dosad istraženo 1.600 metara hodnika, pešačka staza je duga samo 300 metara, ali i to je dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti ove pećine.

Kako stići

Koordinate: 43°43’24” SGŠ i 19°42’15” IGD
Horgoš – Zlatibor oko 400 km
Centar Zlatibora – Stopića pećina 19 km, Boškova voda 25 km, Centar Tornik 9 km, Prerast 23 km, Gostilje 20 km, Užice 25 km, El Paso 14 km, Mokra Gora 47.8 km, Manastir Mileševa 67.8 km

Moguće noćenje u kaubojskom gradu, indijanskom šatoru i brvnari

Kauboji pored srpskog sela

Samo 14 kilometara od centra Zlatibora, na magistralnom putu za Crnu Goru, u prelepoj prirodi u kojoj se smenjuju pašnjaci i borova šuma, smešten je tematski park El Paso city. Kao što je Rio Grande prirodna granica između SAD i Meksika, tako i reka koja protiče kroz El Paso deli ovaj park na dve tematske celine: američki i srpski deo. S jedne strane reke nalazi se kaubojski grad i indijansko selo, dok je na drugoj obali smešten srpski deo sa crkvom i zlatiborskim zaseokom. Prolaskom kroz El Paso doživljavaju se dva različita podneblja u istom vremenskom periodu (1865 – 1890), ali na različitim krajevima sveta. U okviru ovog kompleksa je moguće prespavati u kaubojskom gradu, šatoru ili brvnari ili samo ručati u restoranu sa autetičnim jelovnikom. Tu su i dečije igralište i replika parne lokomotive sa teretnim i putničkim vagonima tako da je jasno zašto je ovo najomiljenije mesto najmlađim posetiocima Zlatibora.

Etno muzej na otvorenom

U čuvenom zlatiborskom Sirogojnu nalazi se “Staro selo”, muzej na otvorenom, koji čuva i neguje narodnu tradiciju i prikazuje kako se živelo u drvenim kućama s kraja 19. i početkom 20. veka. Sirogojno je, inače, nadaleko poznato po džemperima, koji su prikazivani i na svetskim modnim revijama.

Zlatiborske brojke

– 6 otvorenih staza
– 3 otvorenih žičara
– 35 centimetara visina snega
– 30 centimetara visina utabanog snega

Napomena: podaci preuzeti sa sajta skijalistasrbije.rs u trenutku pisanja teksta.

Gostiljski vodopad

Zlatiborsko naselje u Čajetini, Gostilje postalo je poznato zato što je rodno mesto prvog srpskog socijaliste Dimitrija Tucovića. Osim kuće u kojoj je rođen, najveća atrakcija je vodopad na Gostiljskom potoku. Voda se obrušava sa 22 metara visoke krečnjačke litice, formirajući jedinstveni vodopad, koji se ubraja među najviše u Srbiji. Nizvodno, potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova sve do ušća u Katušnicu. Na početku prilaznog puta do vodopada nalazi se etno-restoran na čijem meniju su nacionalni specijaliteti, ali i kalifornijska pastrmka na žaru iz obližnjeg ribnjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here