EPA

Premijer Skot Morison i opozicioni lider Entoni Albaneze susreli su se u nedelju 8. maja, u drugoj debati, dok kampanja za savezne izbore ulazi u završnicu.

Morison je u uvodnoj reči naglasio da je “neverovatni optimista“ u pogledu budućnosti Australije, imajući u vidu poslednje dve izuzetno teške godine, najteže od Drugog svetskog rata.

– Suočili smo se sa nezaposlenošću od 15 odsto, a sada smo na četiri. Znamo da je jaka ekonomija ono što može da obezbedi snažnu budućnost – istakao je Morison, uz napomenu da Oziji biraju između “sigurne ekonomije koju nude liberali“ i “neizvesne budućnosti koju mogu da obećaju laburisti“.

S druge strane, Albaneze je naglasio da je Ozijima bolja budućnost na dohvat ruke. Njegov plan u slučaju pobede izgleda ovako:

– Imaćemo jeftiniju brigu o deci, jači Mediker, uključujući jeftinije lekove, lakše ćemo moći da posetimo doktora. Imaćemo sigurnije poslove i plan da podignemo plate – istakao je on.

Kandidat laburista je rekao da će Australija moći da računa na čistu energiju kroz obnovljive izvore, kao i da će se pokrenuti proizvodnja, uz otvaranje novih radnih mesta.

Na pitanje kako će smanjiti sve skuplju “potrošačku korpu“ Albaneze je naglasio da je potreban plan za rešavanje pitanja troškova života.

Ponovo je istakao program za niže cene lekova, kao i za privredu.

– Dajemo prioritet produktivnosti. Naš plan se sastoji od napajanja Australije jeftinom energijom, zatim popravljanja NBN-a, njegove infrastrukture, investicija, jeftinije brige o deci… Ovde je sve usmereno na rast ekonomije na način koji ne stvara dodatni pritisak na inflaciju – objasnio je Albaneze.

Prema rečima Morisona, viši troškovi života su uzrokovani međunarodnim faktorima širom sveta, ratom u Evropi i poremećajem koji je nastao nakon pandemije.

– Australija je zadržala kreditni rejting AAA. Jedna je od samo devet zemalja u svetu koje su to učinile tokom pandemije. To znači da kroz naše ekonomske planove imamo mogućnost da smanjimo porez na gorivo, da možemo da platimo 250 dolara penzionerima i drugim kategorijama na fiksna primanja, kao i 420 dolara da bi građani mogli da zadrže više od onoga što su zaradili, pošto podnesu poresku prijavu 1. jula – glasio je odgovor Morisona.

Na pitanje da li će se produžiti smanjenje akcize na gorivo, koja je prepolovljena u budžetu, Morison je odgovorio da vlada to neće učiniti, tačnije da je reč o privremenoj meri.
Zanimljivo da su sličnog stava i laburisti.

Sigurnost zaposlenja

Albaneze je iskoristio priliku da istakne da je Morisonova tvrdnja o sigurnosti zaposlenja Ozija netačna, naglašavajući da “nikada nije bilo više građana koji rade na nesigurnim poslovima“.

– Videli smo rast zapošljavanja, ali 500.000 Australijanaca rade tri ili više poslova kako bi pokušali da prežive. Zato je jedna od stvari koju treba da uradimo rešavanje plata – istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here