Plaši me što svi mnogo očekuju od nas

0

OEBS veliki izazov za Srbiju: Ivica Dačić 

 

Ministarskim savetom koji je večeras završen, označen je kraj švajcarskog predsedavanja OEBS-om nakon čega Srbija od 1. januara dolazi na čelo te organizacije.

 

Aktuelni predsedavajući, šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter je na završnoj konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo održanim sastankom iako su ostale razlike po pitanju ukrajinske krize.

 

Upitan o mogućnosti kompromisa o toj krizi, Burkhalter je kazao da treba omogućiti diskusiju, ali da "ne dolazi u obzir da se dovode u pitanje načela džava učesnica OEBS-a" .

 

Burkhalter je takođe izrazio zadovoljstvo današnjom odlukom ministara da Nemačka predsedava OEBS-u 2016. godine, a Austrija 2017. godine i poželeo uspeh šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću i njegovom timu.

 

Dačić je na istoj konferenciji kazao da je predsedavanje OEBS-u "veliki izazov i velika šansa da Srbija pokaže da je velika zemlja".

 

"Mi ćemo nastaviti ono što je švajcarsko predsedavanje započelo, a najurgentnije je da rešimo pitanje ličnog predstavnika predsedavajućeg u Ukrajini", dodao je on.

 

"Težak i odgovoran posao je pred nama. Sigurno da Burkhalter neće biti pošteđen rada, jer će biti član ‘trojke’", rekao je Dačić, misleći na trojku OEBS-a u kojoj su bivši, sadašnji i budući predsedavajući.

 

Našalivši se da "primećuje znake olakšanja" kod Burkhaltera zato što se bliži kraj švajcarskog predsedavanja, Dačić je podsetio da se pre godinu dana nije pretpostavljalo da će Ukrajina biti najveći izazov za OEBS.

 

"Nadam se da ćemo sledećeg decembra, odnosno 3. i 4. decembra, u Beogradu moći da kažemo da nam je bilo lakše nego što smo očekivali", rekao je šef srpske diplomatije. "Svi su istakli da mnogo očekuju od Srbije… To me pomalo i plaši", rekao je Dačić upolušali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here