EPA-EFE
Plasido Domingo

Jedan od najvećih tenora današnjice, Plasido Domingo stigao je u Beograd, letom iz Praga, pred nastup 8. septembra na Tašmajdanu, gde će mu, kako je najavio, biti specijalni gost devetogodišnja saksofonistkinja iz Paraćina.

Sa zvezdom svetske operske scene u Beograd je doputovala i njegova supruga, koleginica Marta Ornelas (86), sa kojom je u braku skoro šest decenija i koja mu je najvažniji savetnik i danas.

Kako je rekao Domingov menadžer, 80-godišnji umetnik u Beograd je doputovao nakon koncerta koji je održao u Češkoj.

Plasida Dominga je u jednom od hotela u prestonici Srbije dočekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Dočekao sam večeras najvećeg operskog umetnika, najveću opersku zvezdu današnjice, Plasida Dominga koji je doputovao u Beograd. U ime Beograđanki i Beograđana poželeo sam mu dobrodošlicu u naš grad – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda istakao je da je srećan što će se ovogodišnji BELEF, koji je bio najbolji od svih dosadašnjih, a započet gostovanjem velike operske zvezde u usponu Eline Garanče, završiti gostovanjem Plasida Dominga.

– Posebno me obradovalo što mi je otkrio da će poseban gost na koncertu biti Kristina Vasić, devojčica iz Paraćina koju je upoznao u Budimpešti na takmičenju evropskih virtuoza – naglasio je Vesić.

Kristina Vasić ušla je u finale takmičenja i Plasido Domingo je tada zapazio.

– Ona je saksofonistkinja, a najveći svetski umetnik današnjice na neki način promovisaće možda jednu od najvećih zvezda u budućnosti – objasnio je Vesić.

Uz slavnog španskog tenora na koncertu na Tašmajdanu, kojim će biti zatvoren BELEF, nastupiće srpski sopran Marija Jelić, zvezda u usponu, čiji su nedavni nastupi bili sa svetskom operskom divom Elinom Garančom.

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije ovom prilikom nastupa pod dirigentskim vođstvom Diana Čobanova, generalnog muzičkog direktora državne opere u Plovdivu, koji je angažovan i kao rezidencijalni dirigent HNK u Zagrebu i glavni gostujući dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu i Novom Sadu.

Repertoar arija i dueta iz Verdijevih, Pučinijevih i Maskanjijevih opera, Plasido Domingo izvodi sa sopranima Anom Piroci dramskim koloraturnim sopranom iz Italije i već pomenutom Marijom Jelić.

Zamenik gradonačelnika pozvao je sve građane da dođu i prisustvuju koncertu, koji bi bio događaj za svaki grad na svetu, a ne samo za Beograd.

Prema njegovim rečima, biće to prilika da svi pokažemo koliko je naš grad veliki i kako možemo da privučemo najveće umetnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here