Plašim se farse u Sarajevu

0

neue westfälische
Advokatica Daliborka Đukić Šreder u razgovorom s klijentom
 

Da bi prikrio identitet osumnjičenog, regionalni dnevnik "Noje Vestfališe" ("NW") je Srbina nazvao Sejad O, ali ostaje nejasno zašto je dnevnik koristio muslimansko ime, čime je samo dodatno uneo zabunu među čitaoce. Prema pisanju ovog lista, u Prijedoru je uhapšeno 15 osumnjičenih za događaj u Zecovima, dok su tri osobe nedostupne pravosuđu BiH, budući da se ne nalaze na teritoriji ove države.

Nisam skidao pušku s ramena

Osumnjičeni Srbin je priznao da je u ratu imao pušku, ali je rekao da je nije skidao s ramena.

– Upotrebio sam je samo jednom, i to kad sam ranjenog psa želeo da razrešim muka – ispričao je "Sejad O." nemačkim novinarima.

Kad je "Sejad O." video svoje ime na spisku osumnjičenih, za njega i njegovu porodicu je nastao pakao! On je otac dvoje dece i već 14 godina s porodicom živi u Severnoj Rajni – Vestfaliji, a "NW" piše da je Srbin, u prisustvu advokata Daliborke Đukić Šreder iz Bilefelda, ispričao da se početkom rata s brigadom, u kojoj je bio kuvar, nalazio u Hrvatskoj. Tek kasnije je zajedno s jedinicom prebačen na ratište kod Gradačca, 200 kilometara udaljenog od Prijedora.

– Kad su ga na mobilni telefon iz Bosne pozvali pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i zahtevali da se odmah vrati u Bosnu, Srbin je tražio pravni savet od advokatice Daliborke Đukić Šreder. Uverena u nevinost svoga klijenta, ona ga je posavetovala da bude kooperativan u ophođenju s državnim organima. Istovremeno, pozvala je tužilaštvo u Sarajevu gde joj je rečeno da njen klijent do kraja 2014. mora da se vrati u Bosnu ili će protiv njega biti podignuta međunarodna poternica – piše dnevnik "NW".

Osumnjičeni Srbin je za "NW" rekao da u Bosni ima mnogo lažnih svedočenja.

– Ko zna ko želi u Sarajevu da se iskupi poturajući mene kao žrtveno jagnje. Plašim se montiranog suđenja u Sarajevu, pa sam zato rešio da se prijavim sudu u Hagu – rekao je Srbin za "NW".

Advokatica Daliborka Đukić Šreder je za "Vesti" rekla da je pred novogodišnje praznike s klijentom otišla u Hag.

– Međutim, sud nije želeo da ga primi, budući da protiv mog klijenta nema nikakve poternice. Sudu sam se obratila podneskom na engleskom i sada čekamo odgovor. Videćemo šta će biti s poternicom i šta će moj klijent odlučiti – rekla je za "Vesti" advokatica Daliborka Đukić Šreder.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here