Plav i Gusinje albanski Alpi?!

Vestionline
0
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Kadri Veselji

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji pozvao je sunarodnike da dođu na odmor u Plav i Gusinje, koje je nazvao “albanskim Alpima”.

Veselji je ovaj poziv objavio na Fejsbuku, gde je okačio slike sa manifestacije “Dobrodošli u albanske Alpe” u selu Vusanje kod Gusinja. Skupu su prisustvovali i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i potpredsednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, koje je masa Albanaca pristigla iz svih delova sveta oduševljeno pozdravila, odobravajući zapaljive poruke Veseljija.

– Osim retkog šarma ovih planina, ovo putovanje bilo je još lepše zahvaljujući velikodušnim planinarima, koji nam nisu dozvolili da nastavimo put a da se ne poslužimo njihovim jogurtom, mlekom i sirom. Pozivam sunarodnike iz dijaspore da dođu ovde na odmor u “albanske Alpe” – poručio je Veselji posle skupa na crnogorskoj strani Prokletija.

On se zahvalio “sinovima i kćerima Plava i Gusinja” na doprinosu umetnosti, obrazovanju, nauci, kulturi, zdravstvu, ekonomiji, politici i svim ostalim društvenim oblastima.

– Rekao sam mnogim ljudima na ovom skupu da Kosovo ovoj zemlji duguje mnogo, a jedan od najvećih dugova je izgradnja puta Dečani – Plav. Obećao sam im da ćemo vrlo brzo planine koje su nas razdvojile povezati tunelom, koji bi nas povezao kao nikada do sada. Takođe sam ih uverio da, što se više Kosovo konsoliduje, to više možemo pomoći našoj braći i sestrama iz Plava i Gusinja – naglasio je Veselji.

Uz podsećanje da je prošle godine na severu Crne Gore boravio predsednik Albanije Ilir Meta, oglasio se i Sulejman Ugljanin. On nije krio radost što je delegacija SDA prisustvovala tradicionalnoj manifestaciji albanske kulture u Južnom Sandžaku.

Ovaj deo Crne Gore Ugljanin je nedavno, zajedno sa Sandžakom u Srbiji, nazvao okupiranim bošnjačkim teritorijama, tražeći za njih specijalni status.

Poruke zvanica sa manifestacije izazvale su uznemirenje u crnogorskoj javnosti, na šta je vlast u Podgorici reagovala mukom. Lider Prave Crne Gore Marko Milačić u tome ne vidi ništa jer prisustvo potpredsednika crnogorskog parlamenta Gencija Nimanbegua pokazuje da je vlast saučesnik u otimanju dela Crne Gore i stvaranju velike Albanije.

– To nije bila manifestacija turizma i kulture, već neka vrsta sajma čerupanja Crne Gore i njenog teritorijalnog integriteta, gde su se Ugljanin i Veselji takmičili ko će više da očerupa državu – uveren je Milačić, koji Veseljiju i Ugljaninu poručuje: “Dalje ruke od Crne Gore!”

Licemerje Podgorice

Marko Milačić (na slici) ističe da je neverovatno da DPS i njihovi manjinski partneri rade na razgradnji Crne Gore, iako se deklarativno najviše zalažu za očuvanje njene državnosti. To je, objašnjava on, i glavni razlog ćutanja medija na otvoreno svojatanje crnogorskog dela Prokletija i njegovog proglašavanja za “albanske Alpe”.

– A zamislite da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković dođe na planinu Kom u Vasojeviće i da prisustvuje skupu koji se zove “srpski ili srbijanski Kom”. Verujem da bi se tada digla čitava državna administracija i zahtevala da se Gojkovićeva proglasi za nepoželjnu osobu – kaže Milačić, dodajući da je fama crnogorske vlasti o pravljenju velike Srbije očigledno paravan za stvaranje velike Albanije.