Youtube
Damir Džumhur

Kažu da je humanost odlika skromnih ljudi. Iako o tome nije želeo javno da govori, dobro delo uvek pronađe put do drugih ljudi, pa je teniser Damir Džumhur ovih dana u žiži interesovanja.

On je odlučio da novčanu nagradu od milion dinara koju je osvojio na SK Soccer kupu prosledi za lečenje malene Sofije Markuljević, za čije zdravlje se bori cela Srbija. Time je još jednom pokazao da su sportisti prvi u redu kada je potrebno pomoći.

– Hvala na pozivu za turnir. Naravno da nije bitno ko je pobednik, važno je da ovaj novac ode u prave ruke. Nadam se da smo svi uspeli u tome. Hvala svima koji su došli i koji su nas podržali. Od kada sam pozvan, razmišljao sam gde bih mogao u slučaju osvajanja da pošaljem ovaj ček. Mislim da svi znate priču o maloj Sofiji i za njen prvi korak… Malo je za mene emotivno sve jer poznajem i njenog oca. I siguran sam da ide u prave ruke – rekao je Džumhur tom prilikom.

On je rođen u Sarajevu 20. maja 1992. i trenutno je najbolje rangirani igrač iz Bosne na ATP turu. Rođen je ubrzo nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u porodilištu u blizini Olimpijske dvorane Zetra. U njoj je počeo svoje prve teniske korake, pa je u intervjuima umeo da kaže da su mu tenis i Zetra predodređeni još rođenjem.

Od samih početaka trenirao ga je otac, Nerfid, koji je u to vreme vodio tenisku školu. Počeo je da trenira od pete godine, a profesionalno je počeo da se bavi tenisom od 1999. godine kada je i Zetra obnovljena.

Na početku je učestvovao na lokalnim takmičenjima, uglavnom po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Veći uspeh je doživeo 2004. godine kada je osvojio Evropsko takmičenje u Rimu. Te godine je na devet odigranih turnira izgubio samo četiri seta.

U 2010. godini je odigrao 12 turnira od kojih je četiri osvojio. Takođe je osvojio i bronzanu medalju na Olimpijskom takmičenju mladih u Singapuru. Prvi debitantski nastup na ATP turu kao profesionalni igrač imao je u Zagrebu, kada je igrao kvalifikacioni meč za Zagreb open. Veći deo vremena kao profesionalni igrač proveo je na čelindžerima i ITF turnirima.

U januaru 2014. godine, Damir je postao prvi teniser iz BiH koji je nastupio u glavnom žrebu na jednom grend slem turniru, kad je stigao do trećeg kola na Australijen openu, izgubivši od Tomaša Berdiha. Najveći uzori su mu bili Patrik Rafter i Rodžer Federer.

Pored toga što je voleo sport, bavio se i glumom. Igrao je u filmovima “Grbavica” iz 2006. godine, te nemačkom filmu “Mörderischer Frieden”(“Dolina snajpera”) iz 2007. godine. Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here