A. Vučićević
Svaki dan je nova borba: Dragana Milovanović sa ćerkama Marijom i Marijanom

Težak život koji vodi samohrana majka Dragana Milovanović iz Vinče nadomak Beograda sa svojim ćerkama bliznakinjama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. O njihovoj sudbini čitali su i zaposleni u firmi Sitotehnika iz Beograda. Nedugo zatim, iz ove kompanije na njenu adresu stigao je dar od 5.000 dinara. O ovom humanom gestu Dragana je odmah izvestila redakciju “Vesti”.

Sestrinska ljubav bez granica: Marija i Marijana

– Mnogo su nas obradovali. U teškim uslovima u kojima živimo i borimo se, znači nam svaki dinar. Želim samo da divnim ljudima iz te kompanije pošaljem puno pozdrava. Hvala im što su nam pomogli. Nama mnogo znači. Neka vas sami Bog čuva i prati, da vam se dobro dobrim vrati – poručila je 47-godišnja Dragana Milovanović.

Ističe da joj donacije uvek izmame suze.

– To su pomešana osećanja. S jedne strane, radost zbog saznanja da ima dobrih ljudi koji žele da budu uz nas kada nam je teško. S druge strane tuga. Svaki novi dar me podseti koliko nam je teško i obuzme me tuga što ne mogu da obezbedim sve što je potrebno mojim devojčicama. Volela bih da ne moram da molim za pomoć. Ali za svoju decu radiću sve što treba, samo da one imaju sve što treba – kaže Dragana.

Ona sa svojim petogodišnjim ćerkama Marijom i Marijanom svakog dana vodi bitku za preživljavanje. Marija je obolela od dijabetesa, pa se Dragana trudi da joj uprkos teškoj materijalnoj situaciji, obezbedi što kvalitetniji život.

– Koliko je u mojoj moći, radim na tome da joj ishrana bude kvalitetnija. Ovu donaciju, kao i svaku prethodnu utrošiću na trakice za merenje šećera u krvi, lekove i hranu koju nam lekar preporučuju za Mariju. Sve je veoma skupo, a od stotinak evra koliko primam od socijalnog, skoro sve potrošim na sobu koju iznajmljujem i račun za struju. To nikako ne može da zadovolji naše potrebe, iako se trudim da zaradim i ponešto sa strane, radeći najprostije poslove – priča Dragana.

O njoj i njenim bliznakinjama Mariji i Marijani prvi put smo pisali pre pet godina. Od tada do danas, promenile su se mnoge stvari. Jedna, međutim, nerešiva nedaća pojavila se odnedavno zbog čega je Dragana, nemajući kud, odlučila da se za pomoć ponovo obrati dobrim ljudima, budući da si zdravlje i dobrobit dece na prvom mestu.

– Od kada je krajem protekle godine ustanovljeno da Marija ima šećernu bolest koja se mora regulisati insulinom, u velikom smo problemu. Klasični aparat za merenje šećera i stalno bockanje je plaše, a do senzora za merenje glukoze u krvi bez uboda (Libre), ne mogu doći, jer nam je potrebno oko 180 evra. Od lekara smo dobile uputstva za ishranu i šta sve treba da preduzmemo da bi Marija prihvatila šta sme, a šta više ne sme i taj senzor bi nam olakšao sve te muke i peripetije, ali ja prosto nemam od čega, ali ni gde da ga kupim u Srbiji. Može se nabaviti samo u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji – kaže naša sagovornica.

Ističi da Mariji veoma teško pada dijabetes:

– Ne može da shvati da ne sme ono što je smela da jede i da moramo svako malo da kontrolišemo šećer. Već nekoliko dana bude po 20, zbog čega nisam živa. Mala je još da bi shvatila šta joj se dešava s organizmom. Naravno, specijalni režim ishrane je već posebna priča. Mnogo bi nam značilo kad bismo došli do ovog senzora za merenje šećera. Verujem da neko od humanih zemljaka može doći do njega jer mi sami ne možemo. Verujte, ne bih ponovo molila za pomoć, ali primorana sam zbog Marije koja ima strašne skokove koji su opasni po život. Zato se još jednom uzdam u dobre ljude i nadam da će pomoći mom detetu. Biću im zahvalna dokle god budem disala.

U bolnicu, pa u banju

– Moram ponovo da je vodim u bolnicu jer joj šećer ne pada. Od brige i muke noćima ne spavam, sve u strahu da ne dođe do najgoreg. Doktori će nam prepisati i odlazak u Bukovičku banju, sigurno desetak dana. Iskreno se nadam da će joj boravak tamo uz stručnu pomoć biti od koristi jer više ne znam šta da činim – rekla je Dragana Milovanović.

POZIV DONATORIMA:

Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se s njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.