commons.wikimedia.org/president.gov.ua
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je danas najavljeni dolazak patrijarha SPC Porfirija u Vukovar i rekao da datum nije idealan i da ga nije birao Zagreb, ali da bi bilo još gore da to bude uoči godišnjice Vukovara.

Plenković je rekao i da zna da se poseta Porfirija poklapa sa godišnjicom pogibije Blage Zadre, komandanta hrvatske vojske, koji je poginuo u borbama za Vukovar.

– Znam da je godišnjica pogibije Blage Zadre. Nije Hrvatska birala taj datum, ne bih rekao da je to vezano za nas. Je li datum idealan ili ne? Što god bliže bi došli godišnjici Vukovara, bilo bi još gore – izjavio je Plenković novinarima na polugodišnjem sastanku sa ambasadorima u Zagrebu.

Dolazak patrijarha u Vukovar najavljen je za nedelju, 16. oktobra, gde će osveštati crkvu Sv. Nikolaja u tom gradu.

Komentarišući optužbe opozicionog Domovinskog pokreta da mu je Porfirije bliži nego Zadro, Plenković je rekao da je ta stranka “balon koji se izduvao”.

Hrvatski premijer reagovao je i na izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji ga je nazvao “zaštitnikom lopova” i ponovio da se šef hrvatske države ponaša nenormalno od hapšenja bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačević, za kojeg tvrdi da je Milanovićev blizak prijatelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here