EPA/Martin Divisek
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Evropske unije odlučile da produže embargo na uvoz hrane iz Ukrajine.

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su, kako je naveo, “stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu”.

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je “očito da su ove zemlje zabeležile da je deo tog žita bio plasiran na njihovo tržište”.

Na pitanje hoće li Hrvatska ići u tom smeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama.

Visoki ukrajinski zvaničnici potvrdili su u septembru da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru. Glavni ukrajinski izvozni pravac išao je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativu od ruske invazije i odluke Moskve da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitaricama.

EU je odlučila da pomogne Ukrajini uspostavljanjem koridora solidarnosti.

– Cela ideja koridora solidarnosti je zamišljena tako da se ogromne količine ukrajinskog žita, uprkos brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, uspeju izvesti iz Ukrajine – rekao je Plenković, prenela je Hina.

1 COMMENT

  1. Jel ovo Plenković pokušava da se pravda? Kome? Članicama EU koje su zabranile uvoz ukrajinske pšenice? Baš njega briga za hrvatske poljoprivrednike – njemu je cilj da se uvali u EU ili NATO administraciju, a opet tri glasa je tri glasa :)))).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here