youtube/ EPP
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je teze predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića u UN da bi Hrvatska na bilo koji način mogla ugroziti teritorijalni integritet BiH i istakao da je njegova zemlja učinila sve da BiH opstane.

Nakon što je Komšić u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN optužio susedne zemlje da rade na pripajanju delova teritorije BiH, Plenković je na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio da je jasan stav Hrvatske o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH.

– Nije mi jasno što bi neko na političkoj sceni mogao prepoznati da neko poseže za teritorijom susedne države. Odbacujemo tu tezu kao netačnu – naglasio je Plenković.

On je istakao da je Hrvatska prijatelj BiH, kao i da su Hrvatska i BiH upućene jedna na drugu.

– Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda o kojem vodimo posebno računa, na osnovu Ustava i zdrave logike. Hrvatska radi na tome da se sva tri konstitutivna naroda u BiH osećaju dobro – rekao je Plenković.

Komentarišući izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je on i predsednik Hrvata u BiH, Plenković je rekao da Hrvatska ima svoje institucije, a BiH svoje.

– Hrvati imaju pozitivne i dobre emocije prema Hrvatskoj i hrvatskim institucijama, ali oni su građani BiH, te će oni biti konstitutivni deo i nastaviće graditi svoju budućnost s ostalim konstitutivnim narodima – rekao je Plenković.

2 COMMENTS

  1. Blago se i tebi Plenkoviću a i Vučiću kad se morate jednom komšiću pravdati …..
    Zemljo otvori se !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here