EPA-EFE
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je u četvrtak „logičnom“ inicijativu Evropskog parlamenta da se obustave pristupni pregovori sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji, ponovivši da u sadašnjim okolnostima nije moguće „sedeti na dve stolice“.

Radio Slobodna Evropa je u sredu objavio uvid u dokument Evropskog parlamenta kojim će se od Evropske unije tražiti da obustavi pregovore sa Srbijom dok ne uvede sankcije Rusiji.

Poslanici bi o tome trebalo da raspravljaju na spoljnopolitičkom odboru EP sredinom sledećeg meseca, a konačno glasanje se očekuje u novembru.

Plenković je u četvrtak na konferenciji za novinare sa komesarom za koheziju i reforme Evropske komisije Elisom Fereirom rekao da je EP „pokrenuo logičnu inicijativu“.

„U ovakvoj globalnoj krizi, u kojoj se dobro i zlo mogu tačno i jasno razlikovati, ne može se sedeti na dve stolice“, rekao je premijer.

Plenković je ponovio da se „ne može težiti članstvu u EU i deliti vrednosti” a da se „istovremeno jasno ne stane iza paketa sankcija” Rusiji zbog invazije Ukrajine, u okolnostima „lažnih, orkestriranih” referenduma i najava aneksije ukrajinske teritorije.

Uz Belorusiju, pomoćnicu Rusije u napadu na Ukrajinu, Srbija je ostala jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, čak ni nakon što su to učinili nekada tradicionalni saveznici Moskve poput Kazahstana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potpisao je prošlog petka u Njujorku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom sporazum o „konsultacijama“ dva ministarstva o spoljnopolitičkim pitanjima, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio mobilizaciju ruskih građana za rat u Ukrajini i dan kada je počeo referendum o pristupanju okupiranih delova Ukrajine Rusiji.

9 COMMENTS

  1. Štap se produžuje
    A šargarepu nemožeš da vidiš od ovakvih država ,
    Koje samo deklamuju o ljudskim pravima , Srbima otetu imovinu ne vraćaju, gledaju da ih unište potpuno,
    Evropa radi svim snagama da od Srbije otme Kosovo,
    I ligično je da Srbija mora imati svoju politiku, voditi se svojom interesima
    Kao i svi ostali ,
    Srbiji nije u interesu da uvede sankcije Rusiji.
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  2. Ако улазак у ЕУ подразумева да блатимо комшије и да убијамо наше грађане као што су то Хрвати чинили у Јасеновцу, да протерујемо људе као у Олуји како би направили етнички чисту територију, и да уз то певамно “Хвала Немачкој” – одговор је НЕ !!!

  3. Хвалa, славићемо као што су и Енглези, а можда ускоро и Италијани.

  4. Bravo. Vidim i Albanija i S. Makedonija su usle u EU, a i priznale Kosovo i uvele sankcije. NE, NE I NE EU NATO I NEEEEE SANKCIJE ZA RUSIJU.

  5. Kad Hrvatski vrh ovako reaguje to je siguran znak da ih srpski stav boli ili bolje receno da srpska politika ide u dobrom i pravom smeru!
    Okanite se dvostrukih standarda!
    Kopaju drugome jamu pa u istu sami upadaju te im onda kriva Srbija. Dokle vishe!
    Mir celom svetu!!
    Zivela Srbija iz sve snage!

  6. Dobro pa su Hrvati uspeli, kad vec srpska vlada nije uspela. Hvala svima koji su pomogli da se pregovori zaustave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here