EPA-EFE
Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković obratio se danas ukrajinskoj Vrhovnoj Radi i poručio da Hrvatska „čvrsto stoji” uz Ukrajinu, a Rusiju prozvao „jedinom odgovornom za globalnu krizu”.

– Pravda i istina su na vašoj strani. I zato Hrvatska čvrsto stoji uz vas u solidarnosti od prvog dana agresije”, rekao je Plenković uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme u Zagrebu naredne sedmice, što je još jedan način podrške Hrvatske Ukrajini.

Upozorio je da je „ruska ambicija za nasilnim, nelegalnim i neodbranjivim prekrajanjem granica spoljna manifestacija autoritarnog režima koji je ove jeseni Evropi i svetu pokazao svoje pravo lice”.

Ali, Ukrajina i svet pružili su otpor Moskvi.

– Takvoj politici se i pre i nakon 24. februara ove godine suprotstavila Ukrajina u svojoj želji za očuvanjem vlastitog identiteta i državnosti. Takvoj politici se ujedinjenim odgovorom suprotstavio i slobodan demokratski svet, odlučan u odbrani načela i vrednosti koje delimo – rekao je hrvatski premijer.

Poručio je da Hrvatska nikada neće priznati aneksiju ukrajinskih regija.

Dodao je da Hrvatska „snažno podržava nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Ukrajine”.

– Hrvatska nikada neće priznati aneksiju okupiranih ukrajinskih regija, kao što nije priznala ni aneksiju Krima (…) Prikupljanje glasova od vrata do vrata u pratnji naoružanih vojnika ni na koji način ne može predstavljati demokratsku volju naroda – naveo je Plenković.

Plenković je rekao da je Hrvatska „zgrožena brutalnim napadima” i „šokirana počinjenim masovnim ubistvima, proizvoljnim pogubljenjima, pritvaranjima, mučenjima, prisilnim nestancima i deportacijama”.

Plenković je osudio „svaku aluziju na mogućnost korišćenja oružja za masovno uništenje” i prozvao Rusiju da koristi hranu, energente i inflaciju kao oružje i sredstvo pritiska na ostatak sveta.

„Istina je jedna – Rusija je jedina odgovorna za globalnu krizu, jer ju je sama izazvala”, rekao je, između ostalog, Plenković i pohvalio brz i jedinstven odgovor i podršku međunarodne zajednice Ukrajini.

2 COMMENTS

  1. Пленковићу, остав! Где ти је Вучић?! Па, знаш да су Путин и Вучић договорили светску кризу, а не што је “демоНкратски” свет забранио увоз из Русије!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here