Plenković: Ovo je očigledna provokacija Srbije s ciljem izazivanja incidenta

sputniknews.com, Vestionline
youtube/ EPP
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je jutros oko 6:30 časova hrvatska policija na graničnom prelazu Bajakovo sprečila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske.

– Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito nameravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo – dodao je Plenković, prenosi N1.

Premijer kaže da bi bilo normalno da srpske vlasti najavile dolazak, a „ovih Vulinovih 11“, kako je rekao Plenković, koji su hteli da dođu u Hrvatsku su očito zaboravili propise i međunarodno pravo.

– Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji – rekao je Plenković.

Ministarstvo odbrane Srbije izrazilo je ogorčenje i zatražilo izvinjenje zbog sramnog postupanja organa Republike Hrvatske, koji su zabranili delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uđu u tu zemlju i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

Nakon što je delegacija Vojske Srbije vraćena sa graničnog prelaza Bajakovo sa Hrvatskom, oglasio se direktor hrvatske policije Nikola Milina, koji tvrdi da oni nisu najavili prelazak granice.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime