EPA-EFE
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković reagovao je na žalbe građana da su pojedini trgovci iskoristili uvođenje evra kako bi digli cene, pa je za danas sazvao sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim službama.

Plenković je istakao da uvođenje evra nije razlog za povećanje cena roba i usluga.

Na zvaničnom sajtu vlade EVRO HR navodi se da prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne sme da bude u nepovoljnijem finansijskom položaju nego što bi bio da evro nije uveden, prenosi Index.hr.

– Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno je ispravno i tačno primeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno odražavati cenu koja se naplaćuje potrošaču i ne sme se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže – navodi se na sajtu.

Dodaje se da odnos izraženih cena u kunama i evrima mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima konverzije i zaokruživanja primenom fiksnog kursa konverzije u punom brojčanom iznosu.

Takođe, na sajtu se navodi da to konkretno znači da od početka razdoblja obaveznog dvojnog iskazivanja do dana uvođenja evra u svrhu informisanja potrošača, cena koja se naplaćuje u kunama mora biti preračunata i istaknuta i u evrima, uz ispravnu primenu fiksnog kursa konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje.

– Ključno načelo uvođenja evra jest zaštita potrošača i potrošač ne sme biti u finansijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da evro nije uveden. Samo uvođenje evra nikako ne sme biti, niti je opravdan razlog za povećanje cena proizvoda – zaključuje se na stranici EURO HR.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here