RTRS
Ustavni sud BiH

Prof. dr Mile Dmičić, nekadašnji redovni profesor ustavnog prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ocenjuje za “Vesti” da Ustavni sud BiH nema mandat da se bavi pitanjem imovine bivše SFRJ, u koju spada i zemljište u vlasništvu nekadašnje JNA.

– U članu 3, stav 3 Ustava BiH jasno se navode nadležnosti zajedničkih institucija i u njima nije sadržano upravljanje svojinom. To pitanje je decidirano prepušteno entitetima. Na istovetan način je rešeno i pitanje prenosa nadležnosti sa entiteta na savezne institucije, uključujući i one koje nisu prenete ili su se pokazale kao neopravdane. Otuda Ustavni sud BiH nije mogao da se bavi ovim pitanjem, već je u svom zaključku kojim je naložio novo suđenje u Foči naveo povredu pravičnog suđenja što jeste iz njegove nadležnosti – ističe prof. dr Dmičić i dodaje da niti u pravnom, niti u tehničkom smislu ne postoji imovina BiH.

– Pitanje imovine predstavlja centralno pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta Republike Srpske i to je decidirano rešeno Ustavom BiH. Titular spornog zemljišta treba da budu RS i njene institucije i to u praksi znači da je nemoguće izvršiti knjiženje zemljišta na osnovu odluke Ustavnog suda BiH. Na taj način bi se narušila državnost Republike Srpske – zaključuje profesor Dmičić.

Inače, u Republici Srpskoj se ne stišava negodovanje povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine presudu Okružnog suda u Trebinju, kojim je odbijen zahtev Ministarstva odbrane BiH o knjiženju više od 250.000 kvadratnih metara zemljišta u opštini Foča.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik ocenio je da je Ustavni sud BiH “postao kriminalna organizacija, koja ne poštuje Ustav ni zakone”.

– Ustav kaže da sve ono što nije izričito dato BiH, pripada entitetima, a to je slučaj sa imovinom. Ovde se očigledno radi o pljački i otimačini, koja se pokušava legalizovati odlukama Ustavnog suda, koji u kontinuitetu krši Ustav i radi protiv Republike Srpske – kategoričan je srpski član Predsedništva BiH.

S takvom ocenom se slaže i Dane Čanković, predsednik SNP Izbor je naš . On upozorava da ovakve odluke mogu izazvati nove oružane sukobe.

– Srpski narod je svestan da je njegov opstanak direktno vezan za opstanak Srpske i zato ni po koju cenu neće dozvoliti njeno urušavanje, a to upravo čini Ustavni sud BiH svojim odlukama. Te odluke, ali i oni koji su ih doneli, čine zločin protiv mira, jer mogu izazvati nove ratove na ovim prostorima – upozorava Čanković.

Prema njegovim rečima, odluka Ustavnog suda BiH kojom se vraća na ponovno suđenje spor oko zemljišta u okolini Foče direktno ruši Aneks 4 Dejtonskog sporazuma.

– Ovim aneksom Dejtonskog sporazuma BiH je definisana kao državna zajednica i ona kao takva nema teritoriju. Teritoriju ima bošnjačko- hrvatska federacija i Republika Srpska, u srazmeri 51:49 procenata teritorije bivše SR BiH. Iznenađuje da srpski političari i pravni stručnjaci ne insistiraju na krivičnoj odgovornosti sudija Ustavnog suda BiH, jer svojim odlukama ruše međunarodni ugovor, koji su potpisale najveće sile sveta, a prihvatio ga je i Savet bezbednosti UN. Te sudije svojim nelegitimnim odlukama i pravnim nasiljem direktno ruše Republiku Srpsku, čije je postojanje potvrđeno i Dejtonskim sporazumom – zaključuje Čanković.

Odlučuju preglasavanjem

Čanković podseća da je Pokret Izbor je naš u više navrata isticao pravno problematične odluke Ustavnog suda BiH.

– Istovremeno, te odluke su bile i nelegitimne zato što su donete preglasavanjem srpskih i hrvatskih članova od strane trojice sudija stranaca i sudija predstavnika bošnjačkog naroda – navodi Čanković.

Zaštita srpske imovine

Pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica rekao je da je ovo samo još jedan u nizu pokušaja od Pravobranilaštva BiH, odnosno Ministarstva odbrane, da suprotno normama budu uknjižena prava svojine u korist BiH.

– Sve nadležne organizacione jedinice Pravobranilaštva Srpske preduzele su i preduzimaju sve neophodne radnje u više takvih predmeta sa ciljem zaštite imovine Republike Srpske – istakao je Govedarica.

Izlaze iz ustavnih okvira

Član Odbora Narodne skupštine za ustavna pitanja Perica Bundalo (na slici) kaže da je Ustavni sud BiH u više navrata do sada iskazao nameru da menja pravni i politički poredak u BiH.

– Ustavni sud BiH odavno je počeo da izlazi iz okvira svojih nadležnosti, a sporovi u vezi sa vojnom imovinom i posebno poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske to samo potvrđuju – rekao je Bundalo, koji je i šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS.