O. Đoković
Sećanje: Prošlogodišnje Badnje veče u ulici Simplon

Nema vernika koji ne voli Božić, a ukoliko je u mogućnosti potrudiće se da u svoj svečarski dom unese badnjak. Prethodnih godina na Badnji dan pariska ulica Simplon bivala je puna tezgi sa badnjacima, žitom, raznim suvenirima. Naši ljudi u Francuskoj su na taj način čuvali tradiciju obeležavanja Božića. Na Badnje veče ulica je bivala prepuna ljudi, svirali su trubači, kojih ove godine neće biti, a verovatno ni tezgi. Ipak, Crkva Svetog Save biće mesto naših zajedničkih molitvi, potvrđuje protojerej stavrofor Nikola Škrbić, starešina hrama.

– Na Badnji dan vrata hrama biće otvorena od 8.00 do 20.00, tačnije do početka policijskog časa. I u svemu drugom ponašaćemo se prema naređenim sanitarnim odredbama za suzbijanje korona virusa – saopštava prota Nikola.

Kako je uvek, a posebno u ovim teškim vremenima, prevashodna briga o zdravlju svakog čoveka, zaposleni u kancelariji Zapadno-evropske eparhije razradili su sve neophodne mere.

– Tokom Badnjeg dana i božićnih praznika vernici će dolaziti u crkvu. Red pred ulaskom u hram obezbeđivaće naši ljudi, većina su studenti Bogoslovije, razdaljina između vernika sa obaveznim maskama na licu biće jedan metar, a na samom ulazu koristiće se dezinfekcioni sprejovi. U crkvi, vernici će se pokloniti ikonama i celivati ih, prisluživaće sveće, a izlazak je na druga vrata gde će primiti badnjake, grančice hrasta i uz njih uvezanu slamu. Grančice badnjaka kao i svake godine, donesemo iz obližnjih pariskih šuma. Dakle, sve bez dužeg zadržavanja – razrađuje prota Nikola.

Na Badnji dan, kao i na Božić, liturgija počinje u 9.00.

Prema pretpostavkama, u ulici Simplon neće biti tradicionalnih novogodišnjih tezgi. Verovatno iz Srbije, kao ranijih godina, neće doći zemljaci sa božićnim suvenirima namenjenim za prodaju. Nije predviđena ni degustacija kuvane rakije i vina, mada je moguća ukoliko srpske kafane iz ulice Simplon zatraže dozvolu.

Maske obavezne i u crkvi: Protojerej stavrofor Nikola Škrbić

Bez štanda SKD Izvor

Prema tradiciji, svakog Badnjeg dana, pred glavnim ulaznim vratima, članovi SKD Izvor, koji inače deluju pri parohiji Sv. Save, imaju lepo dekorisan i osvetljen štand za prodaju ribe, pomfrita, vruće rakije i vina, čime obogate klupsku kasu namenjenu humanitarnoj pomoći.

– Odlučili smo da ove godine ne postavljamo štand SKD Izvor. Strogo se pridržavamo svih sanitarnih propisanih mera – saopštava prota Nikola.