Po pivo i dobru kupovinu u Dablin

0

Pogled na centar grada sa mosta na reci Lifi

Dablin je najveći grad i prestonica Irske. Dok ga Irci izgovaraju drugačije, ime po kojem ga ceo svet poznaje dolazi iz engleskog izgovora irskog izraza Dubh Linn što znači „crni bazen“.

Grad su svojevremeno osnovali Vikinzi, da bi kasnije evoluirao u Kraljevinu Dablin, a najrazvijeniji grad ostrva postao uporedo sa normanskom invazijom. Danas, Dablin ima populaciju koja se nabrže uvećava u odnosu na ostale evropske prestonice.

 

Provod

Noću, Dablin je živ, treperav i ubrzan, zbog čega je i dobio epitet najmladalačkijeg grada u Evropi. Ovo nije bez razloga, jer je oko 50 odsto stanovnika mlađe od 25 godina. Ove i pretprošle godine Dablin je na Internetu izglasan za nejdruželjubiviji u Evropi.

 

Samo jedan od živopisnih pabova

 

Ako tražite prijatelje u Dablinu, na pravom ste terenu. Dovoljno je otići u neki od stotina pabova koji se nalaze u svakom kutku grada. Obzirom da ih ima tako mnogo, uz kriglu crnog "Ginisa" u njima vlada domaća i vesela atmosfera, pa ako se desi da zaređate nekoliko večeri u istom barmen će početi da vas oslovljava po imence i dočekuje sa širokim osmehom dobrog domaćina.

 

Najpoznatija zona noćnog života nalazi se u Templ bar četvrti. Sa sve većom navalom turista, zona je postala jedno od onih must-see mesta, bez čije posete se boravak u Dablinu ne računa.

Templ bar zona se razvijala kao kulturni kvart Dablina i do danas je održala taj duh kao centar male umetničke produkcije, fotografskih i slikarskih studija, ulične umetnosti i intimnih, poluzatvorenih muzičkih događaja.

 

…i još jedan. Svaka fasada je doživljaj za sebe

 

Šoping

U Dablin se dolazi ne samo zbog zabave, već i zbog dobrog šopinga. Postoji nekoliko zona u kojima se može naći sve, od prodavnica u kojima dizajneri prodaju odeću napravljenu u malim serijama, preko velikih tržnih centara, do luksuznih radnji Hermesa, Šanela i ostalih.

 

Klasična irska radnja u kojoj se prodaje sve, od šešira do lokomotive (ali one na baterije)

 

Dablin ima umerenu klimu koju karakterišu blage zime, hladna leta, nepostojanje temperaturnih ekstrema, i  umerenom količinom padavina. Suprotno uvreženom verovanju, na Dablin se ne sručuju ogromne količine padavina, kao što je karakteristično za zapadni deo ostrva. Najsunčaniji dani su tokom maja i juna, kada je i pravo vreme za planiranje putovanja u Irsku

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here