Po Srbima kamenjem i pretnjama

0

Kamenicom su pogodili prozor na sobi u kojoj se, u trenutku napada, nalazila popadija sa svoje dvoje maloletne dece. Na sreću, niko od članova porodice orahovačkog paroha jereja Srđana Jerinića nije povređen. Prethodno su vičući "Albanija, Albanija!" prošetali srpskim delom grada razbijajući staklene flaše piva o kuće, pocepali srpsku zastavu na jednoj banderi, a zatim okačili albansku na zidu preko puta parohijskog doma.

 

JAKŠIĆ: Biće sve teže
– Ukoliko jedna fudbalska utakmica može da izazove toliko incidenata, od Beograda preko Beča pa sve do srpskih sredina na Kosmetu, realno je da svako od nas koji živimo ovde bude zabrinut za svoju i bezbednost svojih bližnjih i za našu budućnost. Incident kod mosta, drugi takve vrste u poslednja tri meseca tokom kojeg je nekoliko hiljada pretežno mladih kosovskih Albanaca skandiralo: "Ubij, ubij Srbina" govori o tome da ekstremizam na Kosovu nikada nije nestao. Bojim se da je sve jači – kaže Marko Jakšić.

Srbe koji tu žive uznimirili su povici, lomljava stakla i vrisak sveštenikove dece. Učenici i nastavnici Osnovne škole "Aca Marović" u Kosovu Polju juče su bili izloženi žestokim provokacijama i pretnjama albanskih osnovaca, koji u istoj zgradi pohađaju nastavu po kosovskom planu i programu.

 

Kako pričaju dežurni nastavnici, grupa albanskih učenika viših razreda uzvikivala je parole "Umri, Srbine" i "Smrt Srbiji". Srpski nastavnici u zgradu su ušli probijajući se kroz kordon albanskih đaka koji su uzvikivali uvredljive parole, vulgarnog sadržaja na nacionalnoj i verskoj osnovi. Nepoznate osobe juče ujutru su zapalile objekat Inicijativnog odbora za izgradnju crkve Sv. trojice na Malom Zvečanu, u opštini Zvečan, na severu KiM.

– Sve što je bilo unutra od dokumentacije je izgorelo. Vršili smo iskopavanje stare crkve, svu dokumentaciju, slike, ikone, sve što je ovde bilo pronađeno i vezano za ovu staru crkvu držali smo u tom kontejneru koji je zapaljen – rekao je predsednik Inicijativnog odbora za izgradnju crkve Sv. trojice na Malom Zvečanu Nenad Ristović, dodajući i da je skinuta zastava sa brda Mali Zvečan.

 

Politika pobedila sport
Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović osudio je napad na parohijski dom u srpskom delu Orahovca. Komentarišući događaje na Kosovu nakon prekida meča Srbija – Albanija, on je rekao da je politika ponovo pobedila sport.

– Posledica svega je što će izgubiti oni kojima je sport na prvom mestu i koji su se radovali jednom sportskom događaju na sportski način. Još jednom mi je žao što je politika pobedila sport – rekao je Petrović, koji očekuje da će nakon ispisivanja poruka na objektima manastira Visoki Dečani i sinoćnog kamenovanja parohijskog doma u Orahovcu prevladati razum i da će provokacije nad Srbima prestati.

Odmah posle utakmice, u južnom delu Kosovske Mitrovice okupilo se nekoliko stotina Albanaca u znak podrške albanskoj reperezentaciji s namerom da pređu u severni deo. Pripadnici Kosovske policije i Euleksa koristili su šok-bombe da bi sa glavnog mosta na Ibru rasterali tu grupu.

– Sva dešavanja poslednjih dana, od grafita na manastiru Visoki Dečani, pa do događaja posle prekinutog meča Srbije i Albanije u Orahovcu ili oko mosta u Kosovskoj Mitrovici, uključujući i paljenje srpske zastave na tvrđavi Zvečan i pokretnog objekta pored temelja crkve ispod iste, govori da je, bez obzira što se političke elite iz Beograda i Prištine trude da predstave da briselska rešenja doprinose normalizaciji odnosa i života, pravo stanje na "terenu" sasvim drugačije i oslikavaju ga sve učestaliji incidenti.

 

Problemi se svakim danom umnožavaju i nije nemoguće da situacija neočekivano eskalira i eventualno se ponovi mart 2004. sa sličnim i težim posledicama. Ako je uzrok tadašnjih nereda bilo nezadovoljstvo Albanaca zbog nerešavanja statusa, zašto neko ne bi moguće nezadovoljstvo Albanaca zbog političke krize koja predugo traje na Kosovu usmerio prema srpskoj zajednici – kaže Marko Jakšić, bloger i poznavalac prilika na KiM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here