Tanjug
Prekipelo: Barikada na Jarinju

Srbija je izvojevala veliku pobedu u svojoj južnoj pokrajini. Nakon dramatične noći u kojoj je vojska stavljena u stanje povećane borbene gotovosti, Priština je za mesec dana odložila svoju nameru da prinudi Srbe da zamene svoje lične karte i registarske tablice za “kosovska” dokumenta. Time je dobijeno vreme da se postigne rešenje, a Aljbin Kurti doživeo je i jutarnji šamar iz gradova na severu pokrajine koji su osvanuli s velikim bilbordima “dobro došli u Zajednicu srpskih opština”.

Specijalne prištinske jedinice ROSU ostale su na svojim pozicijama, pa su Srbi do jutra uklonili barikade. Sukob je izbegnut, a naciji se obratio predsednik Aleksandar Vučić koji je blagovremeno upozorio Prištinu da ne narušava mir, jer će u suprotnom Srbija pobediti.

Dok se situacija usijavala, Vučić se sastao u Generalštabu Vojske Srbije s načelnikom, generalom Milanom Mojsilovićem. Oni su telefonom razgovarali s komandantom Kfora.

– Nadamo se deeskalaciji i da ćemo u narednom periodu moći da dođemo do rešenja – rekao je Vučić.

Upozorenje vojske

Predsednik je ukazao da je dugo pripremana akcija napada na Srbiju.

– Regionalne i druge bezbednosne službe i mediji unapred su optužili Srbiju da će po ruskom nalogu izvršiti invaziju na tobože suverenu zemlju, iako je Kosovo po međunarodnim aktima naša teritorija – rekao je Vučić.

On je istakao da Srbiji predstoji najteža politička borba i zahvalio se na uzdržanosti, pre svega Srbima na KiM koji čuvaju svoje ime i prezime.

– Radimo na smirivanju koliko možemo. To je za nas najvažnije, a kako sam već rekao, koliko god da je teško predaje neće biti i pobediće Srbija – poručio je Vučić.

U međuvremenu su preko interneta proturane lažne vesti o sukobima Vojske Srbije i prištinskih specijalaca. Bilo je očito da je reč o organizovanom pokušaju da se raspali sukob, pa je Ministarstvo odbrane reagovalo saopštenjem da Vojska Srbije “za sada” nije prelazila administrativnu liniju. Oglasio se i Kfor saopštenjem u kom se pozvao na Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 koja određuje njegov mandat, ali i potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom.

Kfor po Rezoluciji 1244

“Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta, a Kfor je pomno prati i spreman je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN”, saopštio je Kfor.

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun ukazao je da je na delu bio scenario Prištine za eskalaciju.

– Kurti je rekao da je odluka o odlaganju doneta na zahtev Vlade SAD, a nakon sastanka s američkim ambasadorom Džefrijem Hanovijerom. Međutim, situacija je bila potpuno drugačija. Prvo je Kurti odbio plan EU za rezrešenje situacije i krenuo u dalju eskalaciju. Usledile su snažne aktivnosti komandanta Kfora, mađarskog generala i hvala mu na tome – naveo je Drecun.

Hvala Rusima

Vučić se zahvalio svima koji su podržali Srbiju i iznosili korektne stavove, počev od Karla Bilta do drugih od kojih to nikada ne bi očekivao, EU i američke ambasade. Posebno se zahvalio Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije koje je reagovalo na korektan način.

Kurtijeva žalopojka

Kurti se pokrajinskim medijima požalio da Prištini nije lako, jer “nelegalne strukture na severu podržava državni aparat Srbije”.

– Sinoć je pucano na našu policiju i postavljeno je devet barikada. Ilegalne strukture Srbije postale su agresivne kao retko kada. Nije lako našoj zemlji jer ih podržava ceo državni aparat Srbije. Na sreću, nema prostrelnih rana, kako je lažno prijavljeno – rekao je Kurti.

ROSU uvukla rogove

Aljbin Kurti je poslao specijalce ROSU da nateraju Srbe na preregistraciju vozila i zamenu ličnih karti za prištinska dokumenta.

U Kosovskoj Mitrovici sirene su dale signal za vazdušnu opasnost i zavijale satima, a narod je izašao na ulice. U tom trenutku na mostu preko Ibra bilo je nekoliko policijskih vozila, a na južnoj obali oko 200 Albanaca koji su ubrzo otišli. Potom su primećeni prištinski specijalci kako se grupišu u svojoj bazi Belvedere, u južnom delu Kosovske Mitrovice. U srpskom delu grada ulice su opustele u iščekivanju napada, ali specijalci ROSU nisu pokušali da pređu Ibar.

Naš narod okupio se čim su se specijalci uputili ka srpskim selima, a prva barikada je postavljena na putu Zubin Potok – Ribariće. Srbi su kamionima blokirali i magistralni put Priština-Raška, u mestu Rudare kod Zvečana, a njihova glavna parola bila je “nema predaje”.

Prištinski specijalci su se odranije nalazili na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, ali su se i oni našli u srpskoj blokadi. Na Jarinju su specijalci ROSU naoružani dugim cevima zabranili prelaz pešacima i vozilima i vraćala one koji su već ušli u pokrajinu. Istovremeno je i policija u centralnoj Srbiji vraćala automobile koji su krenuli prema tim administrativnim prelazima. Administrativni prelaz Merdare nije bio blokiran, ali se otegla kolona vozila duga nekoliko kilometara, jer su se mnogi građani s Kosmeta vraćali s godišnjih odmora.

Direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek u tom trenutku je saopštio da se nijedna povređena osoba nije javila toj ustanovi od početka protesta. Prištinska policija je javila da je pucano u njihovom pravcu, ali da niko nije povređen.

Noć je protekla mirno, ali su svi bili napeti. U mestu Rudare ujutro je bilo mnogo Srba pored barikada od kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta. Onima koji su tu proveli noć na glavnom putu iz Prištine za sever pokrajine pridružili su se žitelji Kosovske Mitrovice i Zvečana. Međutim, malo kasnije počelo je uklanjanje barikada, pa je na putevima ostalo samo nešto rasutog peska i šljunka.

Novi papiri na Merdaru

Prištinska policija je na administrativnom prelazu Merdare izdavala propratni dokument putnicima koji ulaze na Kosovo sa srpskim ličnim kartama, pošto se još čekala zvanična informacija iz Prištine o odlaganju ove mere. Na dokumentu piše da osobe koje imaju srpsku ličnu kartu ovaj papir moraju da nose sa sobom sve vreme i da u slučaju gubitka moraju odmah da prijave.

Zapad da urazumi Albance

Ministar policije Aleksandar Vulin ocenio je da se Srbija izborila za vreme u kom mora pokušati da nađe rešenje koje neće izvesti naš narod na KiM na ulice.

– Od Šiptara ne očekujem ništa, da su se oni nešto pitali, već bi to pokušali da završe. Kurti je uplašen političar vrlo malih dometa koji misli da je mržnja prema Srbima nešto što će ga sačuvati na vlasti i zato je svaki njegov potez nepredvidiv, odnosno ne može racionalno da se objasni.

Sada diplomatija treba da radi. Srbija deli sudbinu svog naroda na prostoru KiM koji treba da veruju svojoj otadžbini i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je uvek bio s njima kada je najteže – rekao je Vulin.

On je naglasio i da je vreme da posle devet godina Zapad napokon formira Zajednicu srpskih opština, predviđenu Briselskim sporazumom.

– To je i Zapad potpisao. Očekujem od SAD, koje su pokazale da imaju ogroman uticaj na Prištinu, da nastave da ga koriste za dobro i urazume Kurtija kako bismo došli do rešenja. Suštinski, nije ovo pitanje Prištine i Beograda, već Srbije i zemalja EU koje imaju uticaj na Albance. Nadam se da ćemo ovih mesec dana provesti u razgovorima koji će dovesti do mira na prostoru KiM – istakao je ministar.