EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC
JUNACI NAŠEG DOBA: Sav teret na zdravstvenim radnicima

Predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka s Kriznom štabom i direktorima svih bolnica u zemlji u kojima se leče oboleli od koronavirusa obratio se naciji i najavio da će država oštro kažnjavati nepoštovanje antiepidemioloških mera.

– Važan je svaki mesec dok ne dobijemo vakcine protiv koronavirusa. Potpisan je predugovor s Fajzerom, tu vakcinu rade Amerikanci s Nemcima i minimalne količine bi trebalo da stignu do Nove godine, a do marta 350.000 doza. Razgovaramo i s Rusima i Kinezima – rekao je je Vučić i dodao da će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici, vojska, policija i ugrožene kategorije stanovništva, kao što su hronični bolesnici i stari.

Predsednik je naglasio da će država nabaviti vakcinu bez obzira na njenu cenu, a da će ona biti besplatna za sve građane.

Vučić je istakao da su podaci o novim obolelima od korone zabrinjavajući, mada je situacija u Srbiji mnogo bolja nego u drugim delovima Evrope. Kako je rekao, prema svim pokazateljima Srbija je trenutno među pet zemalja s najboljom statistikom.

Ekonomija ne sme da stane

Predsednik Srbije prethodno je sa članovima Kriznog štaba i direktorima bolnica u kojima se leče zaraženi razgovarao o načinu na koji će se Srbija suprotstaviti zabrinjavajućem porastu obolelih od virusa i kako održati normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

– Nećemo uvoditi zabranu kretanja, sem ako ne budemo na ivici. Ekonomija ne sme da stane, život ne sme da stane. Apelujem na građane da poštuju već propisane mere jer tako štite ne samo sebe već naše najstarije i ceo zdravstveni sistem. Narednih dana ćemo oštro sankcionisati nepoštovanje mera i videćete kako će to izgledati – upozorio je Vučić.

Prema njegovim rečima, od svih pacijenata koji se trenutno leče u Srbiji, samo 10 odsto su zaraženi korona virusom, a ostali od drugih bolesti. Međutim, broj novozaraženih poslednjih dana raste, a u sredu je dostigao rekord od 1.328 obolelih, dok ih je umrlo petoro. Osim prestonice, rast broja zaraženih beleži i Kragujevac.

Sve rešavamo za 24 časa

– Dodaćemo 30 novih ležajeva za zaražene u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu, povećaćemo kapacitete i u zemunskoj i bolnici u Pančevu. Sledeća je Gradska bolnica na Zvezdari. Takođe, imamo već prve pacijente u Areni i molim građane da ne odbijaju odlazak tamo – rekao je Vučić.

Prema najavama predsednika, nova bolnica namenjena obolelim od korona virusa biće otvorena do 2. decembra, a sredinom istog meseca i takva bolnica u Kruševcu.

– Ukoliko bude potrebe, država je spremna da gradi i privremene bolnice. Zdravstveni centri u Mladenovcu, Valjevu, Požarevcu, Čačku dobiće nova sanitetska vozila i respiratore. Sve ćemo rešiti u 24 sata – rekao je predsednik.

BUDITE ODGOVORNI: Aleksandar Vučić s Kriznim štabom

Požrtvovani heroj

Problem u borbi protiv korone trenutno je i veliki proj pozitivnih među zdravstvenim radnicima. Među obolelim lekarima je i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

– On danas ne obavlja svoju dužnost jer se nalazi u izolaciji. Nije želeo da zauzima krevet nekome ko je u težem stanju, tako da svi pomalo brinemo za njegovo zdravlje – rekao je Vučić.

Povišice zdravstvu

Predsednik Srbije najavio je i da će svi zdravstveni radnici, njih 120.000, dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 dinara, a od januara ih očekuje i povećanje plate.

– Moramo da iskažemo zahvalnost i poštovanje zaposlenima u zdravstvu. Razgovarao sam s ministrom finansija, najveću povišicu imaće zdravstveni sektor- istakao je Vučić.

Apel mladima

Predsednik je apelovao na građane da budu odgovorni, da se pridržavaju mera i izbegavaju masovana okupljanja.

– Zamolio bih sve mlade, naročito ove koji izlaze da se bune protiv migranata i na slične skupove, da ne rade to. Jer odlazak na takav događaj znači da si već sutra u bolnici. Tako uništavaju svoj i živote drugih ljudi, a na kraju i ekonomiju zemlje koja to ne može da izdrži – apelovao je Vučić.

Skupa šetnja bez maske

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović izjavio je da očekuje da će prvi akt koji će nove Vlada Srbije biti Predlog izmena zakona o prekršajima, koji bi predvideo odgovarajuće kazne za one koji ne poštuju mere za suzbijanje epidemije virusa korona.

– Na osnovu postojećeg Zakona o prekršajima ne mogu da se izriču kazne zbog nepoštovanja mera protiv širenja epidemije, a mi moramo da imamo pravni okvir da bi organi koji postupaju imali odgovarajuća ovlašćenja – rekao je Odalović.

Nedavno je najavljeno da će izmenom Zakona o prekršajima biće omogućeno da oni koji ne nose maske i ne pridržavaju se drugih mera budu kažnjeni na licu mesta. Mandatnu kaznu od 5.000 dinara (oko 42 evra) za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci. Predviđene su kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera biće od 50.000 (oko 425 evra) do 150.000 dinara (oko 1.275 evra) za građane, koliko je predviđeno i za preduzetnike. Za pravna lica do 4.250 evra, a za ovlašćenu osobu u njemu do 1.275 evra Takođe, komunalni milicajci i inspektori imaće i ovlašćenja sanitarnih inspektora, što znači da će moći i da zatvaraju kafiće, restorane i klubove.

Zatvoriti legla zaraze

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da se epidemija korona virusa ubrzava i da se Srbija nalazi u trećem talasu.

– Ovo se ubrzava i tek dobija svoj pravi zamah i snagu u Beogradu. Pojavljuju se i drugi gradovi i širi se po celoj Srbiji. Ograničenje kretanja je poslednja mera. Pre toga, treba obezbediti da se kontakti ne dešavaju i da se zabrane mesta koja su legla zaraze. Najvažnije je da građani, posebno u Beogradu, izbegavaju ta mesta i da nose maske – rekao je Kon.

Međutim, on je istakao da će bez obzira na sve morati da se uvode ozbiljnije restrikcije ako situacija postane toliko loša.

– Niko ne vidi satiranje od posla čitave epidemiološke službe u Srbiji. Radi se neprekidno u četiri smene – rekao je Kon.