Pobedila srpska mladost

0

Najbolji srednji ansambl: KUD "Stevan Sinđelić" Salcburg
 

Žiri nije imao nimalo lak posao prilikom donošenja odluka. Pažljivo je praćen svaki nastup. Najzanimljivije i najneizvesnije bilo je u konkurenciji izvođačkih ansambala. Odlučivale su nijanse, međutim opšti je utisak da je folklor KUD-a "Stevan Mokranjac" i ovog puta pokazao da je među najboljima i van granica Austrije. Pohvale idu i najboljima u svim ostalim kategorijama.

Sveštenik parohije Gmunden Novo Lazić blagoslovio je ovaj veliki događaj i poželeo učesnicima mnogo sreće. Predsednik Saveza Srba Austrije Zoran Aleksić sticajem

okolnosti se pored redovnih obaveza odlično snašao i u ulozi voditelja na otvaranju smotre.

 

Nije izostalo prisustvo i pomoć austrijskih državnih i lokalnih institucija. Na otvaranju u dvorani Kongresnog centra Toskana su bili brojni zvaničnici. Predvodio ih je Hajnc Kepl, gradonačelnik Gmundena i počasni član kluba "Knez Lazar".

 

Bila je tu i ministar za socijalna pitanja Gornje Austrije mr Getrauda Jan i izaslanica pokrajinskog parlamenta Sabina Promberger. Uz njih smotri su prisustovali Krisitna Lengauer potpredsednik Radničke komore Gornje Austrije, Đuja Tešanović član Upravnog odbora Radničke komore Salcburg, Sonja Sović iz pokrajinskog sindikata, Mihad Kadić iz kancelarije za integracije, direktori nekoliko škola u Gmundenu i drugi.
Maticu su predstavljali Generalni konzul iz Salcburga Vladimir Novaković i konzul Olivera Starčević.

 

Delegacija Varvarina

Smotri u Gmundenu je prisustvovala delegacija Varvarina koju je predvodio Goran Malezić, potpredsednik opštine. Bili su tu i Slavoljub Savić iz direkcije za urbanizam i profesor Srpskog jezika Dragica Dakić. Ona je ocenjivala literalne i likovne radove na Smotri. Pre Smotre oni su prisustovali polaganju venaca na spomenik žrtvama logora Ebenze nedaleko od Gmundena.

 

Bili su tu i mr Mladen Filipović, predstavnik Republike Srpske u Beču, Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Nemačkoj, koji je posebno za ovu priliku doputovao iz Štutgarta. Bili su tu i Nenad Milenković predsednik Saveza srpskih folklora u Švajcarskoj, predsednik Zajednice Gornje Austrije Velibor Spasojević, kao i predsednici brojnih drugih udruženja širom Austrije.
 

Specijalne nagrade

Osim nagrada "Vesti" i zahvalnica učesnicima Smotre žiri je dodelio i specijalna priznanja. Posebnu nagradu dobio je KUD "Stevan Mokranjac" za novopostavljenu koreografiju "Rajački venac", ali i za rekonstrukciju. KUD "Karađorđe" je nagrađen za muzičku obradu i najlepši kostim, a u konkurenciji srednjih ansambala KUD Mladost iz Leobersdorfa za koreografiju. Nagrada za izvorno izvođenje pripala je KUD "Branko Radičević" iz Beča, dok je SKUD-u "Stevan Sinđelić" iz Salcburga pripala nagrada za muzičku obradu odnosno aranžman.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here