Od anksioznosti pati veći procenat žena nego muškaraca, a ako i vas muči ovaj problem, može vam pomoći nekoliko trikova.

Anksioznost nije samo privremeni osećaj koji vas obuzme kad imate neki „tesan“ rok na poslu ili treba da probate nešto novo, sa čime se susrećete prvi put u životu, piše Mondo.

Ona je prisutna stalno i „iskoči“ ponekad čak i ako nema ni najmanjeg razloga za uznemirenost. Ako još niste prepoznali okidače koji kod vas pokreću anksioznost, evo čestih: prvi dan na novom poslu, upoznavanje roditelja osobe koju volite, ili recimo, držanje prezentacije pred većim brojem ljudi.

Svako od nas ima različite okidače, a prepoznavanje tih okidača jedan je od najvažnijih koraka u poboljšanju stanja osoba koje pate od anksioznosti.

4 trikova da pobedite anksioznost

Ako se anksioznost kod vas javlja samo u određenim situacijama, recimo, kad znate da vas čeka neki veliki projekat na poslu, možda ste primetili da su simptomi kratkotrajni i spontano se povlače nakon što posao završite.

Saveti koji slede mogu da pomognu kod ovog tipa situacione anksioznosti:

Preispitajte svoj obrazac razmišljanja

Negativan model razmišljanja može da se ukoreni u nama i preuveliča težinu situacije. Jedan od načina je i da preispitate sopstvene strahove, zapitate se da li su stvarno osnovani i vidite na koji način možete da povratite kontrolu.

Primenite vežbe dubokog disanja

Pokušajte da tokom pet minuta udišete dok brojite do četiri i zatim izdišete takođe brojeći do četiri.

Kad ovako izjednačimo trajanje udaha i izdaha, puls se smiruje i osećamo se malo pribranije i mirnije.

I aromaterapija može da pomogne

Bilo da su u formi eteričnih ulja, sveća ili mirišljavih štapića, mirisi lavande, kamilice i sandalovine su umirujući i mogu vam pomoći kad ste uznemireni.

Ponekad, najbolji način da preusmerite anksiozne misli je da prosto „odete“ iz situacije koja vas uznemirava. Odvojite petnaestak minuta i pokušajte da se skoncentrišete na telo, umesto na misli, to takođe može da pomogne.

Zapišite ono što vam prolazi kroz glavu

Mnogim ljudima i zapisivanje misli pomaže da se osećaju manje uznemireno.

Ove metode opuštanja pomažu osobama kod kojih se anksioznost javlja povremeno i u blažoj formi.

Ali, ako imate generalizovani anksiozni poremećaj, hroničnu teskobu koja traje danima, nedeljama, mesecima… stalan osećaj zabrinutosti, nesigurnost u vezi sa budućnošću, različite vrste strahova… biće vam potrebna drugačija vrsta pomoći, najverovatnije pomoć stručnjaka, ali i dugoročna strategija koja će vam pomoći da ublažite simptome i proredite napade anksioznosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime