Pobedite kašalj: Namirnice od kojih se lakše diše

0

Med je osnova za lečenje kašlja

Med

Nakon teškog napada kašlja, grlo nam je izuzetno nadraženo i osetljivo. Tada treba da upotrebite neku umirujuću namirnicu koja će zaustaviti dalje kašljanje i celom telu podariti odmor od tog neugodnog napora. Prirodan pčelinji med nameće se kao idealno rešenje. Izgrgoljajte kašičicu ili dve ovog prirodnog nektara, a njime slobodno možete da zasladite i tople napitke poput čaja i mleka.

 

Đumbir / ren

Ova korenasta azijska biljka odličan je saveznik u borbi protiv prehlada. Dodajte taj aromatični začin obrocima ili prirpremite vrući napitak od đumbira, jer će vam pomoći da podstaknete ‘sazrevanje kašlja’, iskašljavanje sluzi, a posebno će biti delotvoran kod takozvanog neproduktivnog ili suvog kašlja. Ako ne možete da nabavite đumbir, naribani ren oslobodiće vas sluzi.

 

Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik koji uništava bakterije i viruse, pa ne čudi što ova biljka iz porodice lukova igra važnu ulogu i u sprečavanju kašlja. Iscedite malo soka iz nekoliko čenova i pomešajte ga s toplom vodom. Pustite da rastvor odstoji pet minuta, pa njime navlažite nadraženo grlo.


Timijan

Ovaj aromatičan začin sadrži flavonide koji pomažu kod bolesti respiratornog sistema poput bronhitisa i teškog kašlja. U jednu šoljicu vrele vode sipajte 2 kašičice zdrobljenih listića svežeg timijana, pa pustite da odstoje desetak minuta. Pijte tečnost nekoliko puta na dan, dok je napitak topao.

 

Ljute papričice

Paprike su bogate kapsaicinom – prirodnim alkaloidom koji podstiče lučenje analgetskih materija i tako ublažava bol u telu. Grlobolje se zato rešite uz pomoć tople supe ili variva kojima ste dodali komadiće ljutih papričica.

 

Bademi

Verovali ili ne, ali bademi se smatraju prirodnim lekom protiv kašlja i drugih respiratornih problema. Sameljite šaku ovih plodova u fini prah, pa pomešajte sa sokom od pomorandže, i pijte nekoliko puta dnevno.


Lekovito bilje i semenke

Topli napici su najbolji recept za smirivanje nadraženog grla. U borbi protiv kašlja pomoći će vam čajevi napravljeni od lekovitog bilja poput ehinaceje, žalfije ili mente koja na prirodan način leči sinusne infekcije. Kašalj možete da sprečite i vrućim napitkom od lanenih semenki, koji ste začinili limunom i medom.

 

Savet plus:

Izbegavajte gazirane napitke, industrijski prerađenu hranu s visokim procentom soli, šećera i masnoća, i kiselu hranu, jer takve namirnice dodatno nadražuju grlo i podstiču kašljanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here