RTS
Dnevnik Diane Budisavljević

Film “Dnevnik Diane Budisavljević”, nakon velikog bioskopskog uspeha, imaće svoju televizijsku premijeru na Prvom programu RTS-a, u sredu 22. aprila u 21 sat.

Potresni igrano-dokumentarni film o Diani Budisavljević, ženi koja jeza vreme Drugog svetskog rata više od 10.000 srpske dece spasila sigurne smrti iz NDH logora, televizijsku premijeru imaće na Mađunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Pored hrvatske glumice
Alme Price u naslovnoj ulozi, u filmu igraju Mirjana Karanovic, Tihomir Stanić, Igor Samobor, Krešimir Mikić…

Diana Budisavljević, poreklom Austrijanka, bila je udata za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu. Tokom Drugog svetskog rata, uverena da njen život nije vredniji od života progonjenih, ona sa nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju u kojoj iz logora u blizini Zagreba spašava više od 10 hiljada dece. Austrijsko poreklo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, ali u istorijskim previranjima ono postaje teret zbog koga je najveća humanitarna priča Drugog svetskog rata do sada ostala neispričana. Dijana je vodila i detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast.

Zahvaljujući dnevniku koji je vodila, a koji je nakon njene smrti pronašla njena unuka, rasvetljena je herojska uloga ove žene. Iskreni gest ljudskosti promenio je sudbine mnogih. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koje u filmu vidimo kako se gotovo 80
godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

Film je režirala Dana Budisavljević, inače Dijanina rođaka. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019. gde je osvojio šest nagrada i prvi je film koji je u 66 godina tog festivala osvojio nagrade žirija, kritike i publike, a ujedno je i prvi film jedne autorke koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here