Tanjug
Dar predsedniku: Aleksandar Vučić s decom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je mlade sportiste sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i iz dijaspore, učesnike kampa Srbija te zove 2021.

On je istakao da u kampu učestvuje mnogo dece iz sveta, Evrope, regiona, a reč je o 214 mališana.

– Tu su mališani koji žive od Frankfurta do Kijeva, od Amerike do Australije. Hoću, draga deco, da vam kažem da je Srbija vaša otadžbina. Hvala vam što ste se lepo družili. Vi ćete vašim osmehom trudom i radom postići veliki uspeh. Život nije uvek jednostavan, ali u sportu kao i u životu morate uvek da se borite. I da znate, da kao što nemate rezervnu porodicu, nemate ni rezervnu otadžbinu. Uvek volite Srbiju i Beograd, baš onoliko koliko i Beograd i Srbija vole vas – poručio je predsednik mladim sportistima i uskliknuo “živela Srbija”.

Predsednik je istakao da veruje da će među njima biti velikih šampiona.

– A videćemo i na kraju Olimpijskih igara da je Srbija prava velesila – rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio svima koji su organizovali ovu manifestaciju. A devojčica Jovana Janićijević iz Kosovske Mitrovice zahvalila se predsedniku što ih je ugostio i uručila mu majicu na poklon.

Vučić je istakao da je ponosan na činjenicu što Srbija može da ugosti decu koja će posetiti sve važne destinacije u Beogradu.

Sa mladim sportistima na kampu rade vrhunski stručnjaci. O napretku fudbalera brine Milorad Kosanović, košarkaša Milan Gurović, rukometaša Nenad Peruničić, odbojkaša Željko Tanasković i tenisera Bogdan Obradović.

Najbolji stručnjaci

Košarkaška zvezda Milan Gurović rekao je da samo postojanje kampa mnogo znači mladim sportistima i da on sebe doživljava kao “propratni element”, ali deca okupljena oko njega ne misle tako i kažu da im njegovo prisustvo, znanje i strpljenje mnogo znače.

– Drago mi je što sam deo ove priče. Ovo je kamp najbolji što postoji i tek će da oživi. Pravi dokaz je ovih više od 200 klinaca i klinceza iz regiona i dijaspore koji su se okupili i što imaju od koga da nauče. Ovaj kamp je okupio najbolje stručnjake iz raznih sportova koji će sigurno imati šta da im pokažu – rekao je Gurović.

Sve besplatno

Nenad Peruničić istakao je da je glavni cilj ovog kampa druženje, pogotovo dece iz dijaspore, kako bi ostvarila vezu sa Srbijom.

– Kamp i ovo druženje, uticaće da se mladi sportisti iz dijaspore u bliskoj budućnosti opredele da igraju za Srbiju, odnosno njenu reprezentaciju. Talentovani su i verujemo da će biti uspešni. Drago mi je što je odziv veći nego prošle godine, ali i što je ovaj kamp besplatan za sve njih i što država Srbija vodi računa o deci dijaspore – rekao je Nenad Peruničić.

On je dodao da su ljubav koju ova deca pokazuju prema otadžbini i njihovo druženje jako važni da bi poneli najlepše uspomene kada se vrate u mesta iz kojih su došli.

Da se više rađa

Predsednik Vučić istakao je da je ovo prilika za razmišljanje o podsticanju rađanja.

– Usvojićemo nove mere za novčani podsticaj rađanja. Zatim, moramo da rešimo zakonske poteškoće, odnosno da uprostimo procedure. Takođe, da povećamo starosni prag za vantelesnu oplodnju koja će biti finansirana o trošku države. Nadam se da će to bar donekle u siromašnijim sredinama doprineti da imamo više dece, jer nam je to glavni problem. Lako se društvo obnovi ako imate dece – rekao je predsednik.

On je istakao da tamo gde žive najbogatiji ima najmanje dece, a najviše ih je gde je narod siromašniji. Vučić je zaključio da sve što radimo nema smisla ako to ne bude imao ko da nasledi i upravlja time.

Druženje s Gujonom

Decu u kampu posetio je i Arno Gujon, francuski humanitarac i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

– Baš smo se lepo družili. Poželeo sam im puno sreće u njihovim sportskim karijerama uz nadu da će mnogi od njih vrlo brzo braniti boje Srbije na Olimpijskim igrama i drugim svetskim takmičenjima – poručio je Gujon.