Pobuna protiv besramnog kapitalizma

0

Navodeći da je reč o veoma radikalnoj adaptaciji teksta Džejmsa Rada i Džeroma Ragnija, Mladenović je rekao da i nova verzija “Kose” sadrži “plamen pobune kao i 1969. godine”, jer je ideja bila da se sačuva taj duh, uz radikalizaciju u današnjem vremenu.

Prva srpska "Kosa"

 

Prva “Kosa” u Ateljeu 212, u prevodu Jovana Ćirilova, premijerno je izvedena 19. maja 1969. godine – samo godinu dana posle svetske premijere na Brodveju, a igrana je ukupno 210 puta, a poslednje izvođenje bilo je 4. februara 1973.

To je bilo prvo izvođenje “Kose” u nekoj socijalističkoj zemlji, a četvrta u svetu – posle njujorškog Brodveja, londonskog Vest Enda i jedne minhenske verzije, potpune kopije njujorške predstave.

 

Pariska premijera bila je posle beogradske, u junu 1969, a na jedno od izvođenja u Ateljeu 212 došli su i autori Rado i Ragni.

Bergera je u prvoj verziji igrao Dragan Nikolić, a Kloda Miša Janketić, odnosno Branko Milićević i Mihajlo Kostić, dok je lik Vufa tumačio Miodrag Andrić (Branislav Milićević/Predrag Manojlović), a Dženi Jelisaveta Seka Sablić (Mija Adamović/Slobodanka Žugić/Nada Blam).

Za razliku od verzije od pre 40 godina, koju su režirali Mira Trailović i Zoran Ratković prema adaptaciji Bore Ćosića, nova “Kosa” odražava pobunu protiv svih devijacija sveta, besramnog uticaja kapitala na živote ljudi, ratova koji se vode iz multikorporacijskih interesa i drugih problema sumorne stvarnosti planete na početku 21. veka.

“Kosa” iz 1969. godine bila je priča o svom vremenu – protiv rata, za slobodu govora, za seksualne slobode.., a 2010. svet se promenio – pokušali smo da obuhvatimo šta su problemi sveta u kojem danas živimo – crkva, država, vojska, sudstvo, sve je danas jako urušeno, rekao je Mladenović, koji je i upravnik Ateljea 212.

Nova “Kosa” nema nekih od osnovnih obeležja ranije verzije, budući da ni duga kosa, koja je 1969. predstavljala subverzivnu delatnost, sada ne predstavlja ništa posebno – svako nosi i oblači se kako hoće, rekao je Mladenović, insistirajući da nije reč o mjuziklu, već o muzičkoj predstavi.

“Pokušali smo da danas svi budu izrazite individue i predstave svoj stav o vremenu i životu, a ne o hipi pokretu”, rekao je Mladenović, dodajući da je u predstavi ukinuta i golotinja, jer “u eri pornografije nema više smisla prikazivati je”.
 

U glumačkom ansamblu su Bane (Klod) i Serej Trifunović (Klod), Feđa Stojanović (Šilin otac), Dara Džokić (Šilina majka), Ivan Jevtović (Had), Jelena Gavrilović (Šila), Katarina Žutić (Dženi), Tatjana Bošković (Klodova majka), 

 

Braća: Bane i Sergej Trifunović

Nenad Ćirić (Klodov otac), Gorica Popović (Margaret Mid), Mladen Andrejević (Hjubert) i mladi glumci, pevači i igrači.

Budući da su audicije za “Kosu” bile i u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, učesnici su iz mnogih gradova Srbije.

Predstava traje, inače, dva sata i 45 

 

Uvek drugačiji: Gordan Kičić

 

minuta sa pauzom, dve trećine njenog izvođenja prati muzika koju uživo izvodi grupa "Vroom" koja će naknadno biti objavljena i na CD-u.

Predstava “Kosa” deo je koncepta sezone “Revolucija” Ateljea 212, koja je simbolično počela 5. i 6. oktobra 2009. godine – na devetogodišnjicu petooktobarskih demonstracija u Beogradu i smenjivanja režima Slobodana Miloševića – premijerom predstave “Dokle?!” Milice Piletić, u režiji Alise Stojanović, kao i tribinom “Šesti oktobar, dan koji se nije dogodio”…

 

Filmska "Kosa" Miloša Formana

 

“Kosa” je proslavljena širom sveta i filmskom verzijom českog oskarovca Miloša Formana iz 1979. godine, u kojoj su igrali Džon Sevidž (John Savage) i Trit Vilijams (Treat Williams).

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here