Pobuna zbog spornog zakona u Nemačkoj (VIDEO)

Vesti online
0
EPA-EFE/FILIP SINGER
Protesti u Berlinu

Na vest da će po kratkom postupku biti usvojen Zakon o zaštiti od infekcija kojim bi glavnu reč oko uvođenja mera ograničenja zbog aktuelne pandemije vodila Vlada u Berlinu, a Bundestag ostao po strani – na brzinu su sazvani protesti svih protivnika tih mera čiji je spektar veoma širok, od desnice do levice, ali je tu bilo i običnih građana koji su smatrali da su im ugrožena osnovna prava.

Demonstranti su se u ranim jutarnjim časovima najpre okupili oko zgrade Rajhstaga u kojoj zaseda nemački parlament. Poslanici Bundestaga imali su zakazanu sednicu na kojoj se na dnevnom redu našao pomenuti sporni zakon koji su neki zlurado poredili sa onim iz 1933. godine kada su nacisti preuzeli svu vlast na sebe i pogasili demokratske institucije i građanska prava.

Ove demonstracije nisu bile prijavljene, što je inače obaveza organizatora, a pritom gotovo niko od učesnika nije nosio masku niti je držao obavezno odstojanje.

Policija je najpre dobila zadatak da ih udalji od zgrade u kojoj zaseda Bundestag, pa su oni prešli na veliki plato koji okružuje Brandenburšku kapiju, što je samo nekoliko stotina metara dalje od prethodnog zbornog mesta.

Potom je usledila opomena da je zabranjeno okupljanje bez maski i odstojanja, ali ni to nije rešilo problem sa masovnim okupljanjem.

U podne je u ime organizatora neko proglasio da su protesti završeni, ali to gotovo niko nije ispoštovao, pa je potom došlo i do sudara sa policijom. Tu nije bilo nežnosti ni molbi da se raziđu jer su korišćeni vodeni topovi, hapšeni su govornici koji su podsticali demonstrante na dalje proteste, a broj uhapšenih se po raznim izvorima kretao od 100 do 200. Čak je priveden i jedan poslanik iz redova Liberalne stranke (FDP).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here