Đ. Janković
Sećanje: Goran Vilić i Miodrag Stojnić

Polaganjem venaca kraj spomen-kosturnice na Gučevu u nedelju je obeležena 109. godišnjica boja, poznatog kao Bitka iznad oblaka.

Na marš dug 12 kilometara krenulo se posle molebana od hrama u Loznici, pa preko naselja Trbušnice ka spomen-kosturnici. U koloni od oko 500 učesnika svih generacija, u pohodu odavanja počasti junacima iz Velikog rata, vijorile su se zastave sa likovima srpskih vojskovođa i junaka, kao i srpske trobojke, a iz vozila na čelu kolone puštane su rodoljubive pesme. Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, podsetio je da je borba na Gučevu bila neravnopravna, jer se ispred naše vojske našao daleko brojniji i opremljeniji neprijatelj, ali su srpski oficiri, vojnici i seljaci pružili snažan otpor, što je doprinelo kasnijoj pobedi na Kolubari. Naveo je i da Srbija i danas vodi borbu, ali ne oružanu, već diplomatsku za južnu pokrajinu i ekonomski razvoj.

Istorijski čas održao je Goran Vilić, kustos Muzeja Jadra, koji je podsetio da je u neprijateljskoj ofanzivi Poćorek poslao 123.500 vojnika, naspram tek 60.000 srpskih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here