Mladi iz dijaspore srpskim folklorom digli Sava centar na noge (FOTO, VIDEO)

Vestionline
0
J. Milutinović
ANI Abrašević Švajcarska i Nenad Milenković

Himnom “Bože pravde” u izvođenju ansambla Knjaz Miloš otvorena je 24. evropska smotra srpskog folklora u prepunoj sali Sava centra u Beogradu.

Gromoglasnim aplauzom publika je pozdravila domaćina folklorijade Nenada Milenkovića, predsednika Saveza srpskog folkora Švajcarske, koji je poželeo toplu dobrodošlicu rekavši da se u njihovoj organizaciji smotra uvek održava u Srbiji jer oni vole miris Srbije i vole kada dođu kući.

ANI Abrašević Švajcarska

Za njega, kako ističe, ovde su svi pobednici jer danas je najbitnije da smo svi u našoj domovini. Tople pozdrave od predsednika Srbije Aleksandara Vučića preneo je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković:

– Ne mogu vam poželeti dobrodošlicu jer ste došli kući. Ali vam mogu poželeti da kući dolazite što češće, da ostajete što duže, i da se svuda gde se u svetu pojavite pronese slava našeg opanka i naše šajkače. Želim vam da čuvate i negujete naš lepi Vukov srpski jezik, a država će vam u tome pomoći – rekao je Selaković.

ANI Abrašević Švajcarska i Nenad Milenković

U revijalnom delu programa nastupili su KUD Branko Medenica iz Kosova polja i ANI Abrašević iz Švajcarske. Nenad Milenković je pokazao svoje folklorno umeće na sceni zajedno sa članovima Ansambla narodnih igara Abrašević.

U Sava centru po 24. put održava se Evropska smotra srpskog folklora. Beograd će u naredna dva dana biti domaćin brojnim udruženjima iz dijaspore.

Za prestižne nagrade takmičiće se oko tri hiljade igrača iz 12 različitih zemalja sa dva kontinenta. Tradicionalno najboljima će biti dodeljen prelazni pehar “Vesti” popularna statueta “Šumadinac”, koja je prošle godine otišla u ruke KUD-a Vuk Stefanović Karadžić iz švajcarskog grada Roršah. Ukupno 54 ansambala boriće se za ovu laskavu tituli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here