commons.wikimedia/Nije bitno...
Podgorica

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Podgorici i u 13 gradova je uveliko počela i već se može naslutiti da će u borbi za 61 poslaničko mesto u parlamentu glavnog grada tri koalicije biti suprotstavljene koaliciji koju je DPS, sa svojim tradicionalnim partnerima, naslovio “Svi za naš grad”.

Izbori, koji je trebalo da se održe u maju, zakazani su za 23. oktobar. Pošto je URA rešila da samostalno izađe na podgoričke izbore, Demokrate u koaliciji sa Ujedinjenom Crnom Gorom i Demosom, i DF je rešio da sam izađe na podgoričke izbore.

Nosilac liste Demokratskog fronta na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici biće Jelena Borovinić Bojović, bivša ministarka zdravlja u Vladi Zdravka Krivokapića. Ranije je pominjano da će kandidat za gradonačelnika Podgorice ispred DF-a biti Milan Knežević. Ta koalicija nastupa pod sloganom “Za budućnost Podgorice”.

Kako može da prođe DPS?

Iz DF-a su Sputnjiku saopštili da su oni zagovarali široku koaliciju koja bi okupila sve partije čiji je cilj demokratizacija društva i uklanjanje svih stega koje je bivši režim instalirao i koje prijete da uruše državu. Saopštavaju da će ući u koaliciju sa onim političkim subjektima koji dele slična načela DF-a.

SNP će na podgoričke izbore izaći sam, a nosilac njegove liste je Nebojša Vuksanović. Koaliciona izborna lista Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Demosa nastupiće pod sloganom “Idemo, ljudi!” na lokalnim izborima u Podgorici 23. oktobra. Oni su prethodnih dana sklopili dogovor o zajedničkom nastupu. Nosilac liste biće Danilo Šaranović, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore.

Predsednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornik u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević, nosilac je liste te partije na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici. Rakočević je kazao da je u Podgorici “izvestan pad i kraj DPS-a u Crnoj Gori”.

Nosilac liste “Svi za naš grad – dr Ivan Vuković” je dosadašnji gradonačelnik Podgorice. Na toj listi su DPS, SDP, SD, Liberalna partija, DUA, Bošnjačka partija, GP Nova ljevica i DRP, kao i GI “”21. maj”.

Šta pokazuju ankete

Ankete pokazuju da će pokret “Evropa sad” biti najuspješniji na izborima od novoformiranih partija, samo se postavlja pitanje čije će glasove uzeti, da li glasove DPS-a i njegovih partnera, ili nezadovoljnih građana.

I Slobodna Crna Gora Vladimira Dajkovića počela je kampanju u Podgorici. Sam Dajković predviđa pad DPS-a u Glavnom gradu nakon 30 godina vladavine.

Broj birača u biračkom spisku u Glavnom gradu Podgorica na dan 23. avgust 2022. godine je 143.297, dok je u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Zeta broj birača 12.546, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

DPS sa svojim tradicionalnim partnerima vlada Podgoricom trideset godina, i po mnogima je to poslednje jako uporište partije Mila Đukanovića, a poraz na izborima u Podgorici označio bi konačan silazak te partije sa vlasti u Crnoj Gori.

Zato mnogi značaj podgoričkih izbora upoređuju sa republičkim, budući da je u gradskoj administraciji i firmama zaposleno oko 3,5 hiljada ljudi, uglavnom po partijskom ključu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here