Vesti
Covid vakcina

Tri kamiona napustila su u nedelju postrojenje farmaceutske kompanije „Fajzer“ u Mičigenu, čime je zvanično otpočela distribucija vakcine protiv koronavirusa – koju je „Fajzer“ razvio u saradnji sa nemačkim „Bajontekom“.

Kamioni su objekat napustili u nedelju ujutru u pratnji vozila koja ih obezbeđuju. Doze vakcina skladište se na poseban način kako bi bila održana niska temperature na kojoj bi ih trebalo čuvati.

Distribucija vakcine počinje trenutku kada Sjedinjene Države beleže najviše brojke obolelih i preminulih od kada je počela globalna pandemija koronavirusa.

Od posledica te bolesti u Sjedinjenim Državama dnevno život izgubi 2.400 građana – dok se ukupan broj smrtnih slučajeva približava broju od 300.000. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins – broj obolelih u SAD premašio je 16 miliona.

Federalne vlasti planiraju da prvih 2,9 miliona doza distribuiraju u 64 američke države, veće teritorije, gradove i pet agencija. Uprkos tome što vlasti organizuju proces – države odlučuju prioritete pri vakcinisanju.

Uprava za hranu i lekove (FDA) kasno u petak odobrila je vakcinu, koju su razvili američki proizvođač lekova Fajzer i nemački partner BioNTek, za hitnu upotrebu. Pokazalo se da je vakcina, koja se mora držati na minus 70 stepeni Celzijusa, 95 odsto efikasna u sprečavanju Covida-19 u kasnoj fazi ispitivanja.

Zdravstveni radnici i stariji ljudi u staračkim domovima biće prvi na redu koji će dobiti prvu rundu od 2,9 miliona doza. Dve doze po osobi, u razmaku od tri nedelje, potrebne su za maksimalnu rezistenciju na patogen Covid-19.

Izvršni direktor BioNTeka Ugur Sahin rekao je da će vakcina “pomoći da se spasu životi širom Sjedinjenih Država” i da bi “mogla da ubrza povratak u normalu”.

Američka federalna vlada planira da ubrza vakcinaciju u narednim nedeljama, posebno ako uskoro bude odobrena vakcina kompanije Moderna Inc.

Savetodavna grupa američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti sastala se u subotu i preporučila vakcinu za široku upotrebu za one starije od 16 godina.

Kasnije će se pozabaviti pitanjem da li grupe kao što su trudnice i one mlađe od 16 godina treba da budu vakcinisane.

Te dve grupe su isključene iz početnih ispitivanja sve dok istraživači ne budu mogli da utvrde da li je vakcina bila relativno bezbedna kod zdravih odraslih, pre testiranja na ranjivijim grupama.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, dr Antoni Fauči, rekao je u četvrtak da će regulatori i proizvođači lekova započeti klinička ispitivanja u januaru, testirajući bezbednost vakcina na trudnicama i mladima.

Vakcina je prvi put odobrena u Britaniji početkom ovog meseca, a stanovnici te zemlje počeli su da vakcinišu u utorak.

Kanada je takođe odobrila vakcinu i očekuje da će započeti vakcinaciju narednih dana.

Bahrein, Meksiko i Saudijska Arabija takođe su odobrili upotrebu vakcine Fajzer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here