PKS

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (UK), i Srbije počeo je danas da se primenjuje. Za poslovnu zajednicu Srbije koja posluje sa britanskim tržištem to znači smanjenje carinskih stopa u odnosu na početak godine.

U spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, iznosi carina će se vratiti na period kao i kada je UK bila članica EU, uz propisane kvote na poljoprivredne proizvode. Novi Sporazum, zvanično je potpisan 16. aprila 2021. godine.

Ciljevi novog Sporazuma jesu očuvnje trgovinskih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, uspostavljanje zone slobodne trgovine, očuvanje preferencijalnih uslova u trgovini i obezbeđivanje osnove za dalju trgovinsku liberalizaciju. Sporazum će doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane, a svakako i zadržavanje pozicije dobavljača od strane srpskih kompanija na tržištu Ujedinjenog kraljevstva. Svakako, očekuje se i povećanje trgovinske razmene, veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza, kao i većem srpskom izvozu na britansko tržište posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije, ističe Marica Vidanović iz Privredne komore Srbije.

Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu nalazi se OVDE.

Takođe na linku svi zainteresovani mogu pronaći iznose carinskih stopa koji se primenjuju prema novom Sporazumu na uvoz roba u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Srbije.

Prema Sporazumu, kompanije izvoznici su u obavezi da poseduju certifikat o poreklu robe (dokument „EUR-1“, koji izdaje Uprava carine Republike Srbije).

Na zahtev ino kupca, može se izdati i Uverenje o nepreferencijalnom poreklu robe. Dokaz o srpskom nepreferencijalnom poreklu robe pri izvozu izdaje Privredna komora Srbije na osnovu član 68. Uredba o carinskim postupcima i carinskim formalnostima. Izvoznik je u obavezi da PKS pruži informaciju o nepreferencijalnim pravilima o poreklu robe koja su na snazi u zemlji uvoza.

Za privredne subjekte koji se bave uvozom robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, primenjivaće se važeće stope Carinske Tarife Republike Srbije za 2021, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU (SSP carinske stope). Napominjemo, da se u odnosu na prethodni period, usaglašene kvote razlikuju, a novi pregled kvota je u tabeli 3, u novoj Uredbi (7/12 ukupne godišnje kvote).

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene iznosila je 2020. godine 529,3 miliona evra, pet odsto manje u odnosu na 2019. godinu. U ovom periodu ostvaren je suficit od 53,5 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 122,5 odsto.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva za prva tri meseca 2021. godine iznosila je 138 miliona evra što je za 2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je vredela 141 miliona evra. Tokom ovog perioda, ostvaren je suficit u iznosu od 36 miliona eura, a procenat pokrivenosti uvoza izvozom je 171,4 odsto.
U prva tri meseca 2021. godine u UK izvezeno je robe u vrednosti od 87 milion evra što je za osam odsto više nego u istom periodu prošle godine. Za isti period, u Srbiju iz UK uvezeno robe u vrednosti od 51 miliona evra što je za 16 odsto manje nego u istom periodu 2020.

U međunarodnoj trgovini sa Ujedinjenim Kraljevstvom, dominira razmena uslugama.
U januaru i februaru ove godine, vrednost izvoza usluga Srbije u UK iznosila je 80 miliona evra, dok je vrednost uvoza usluga iz UK bila 40 miliona evra. U ovom periodu, UK se našla na 3. mestu po vrednosti razmene usluga sa Srbijom (ispred Nemačke i SAD).

Prošle godine vrednost izvoza usluga Srbije u UK iznosila je 518 miliona evra, dok je vrednost uvoza usluga iz UK bila 354 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here